Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: anne birgitte beyer
    Foto: anne birgitte beyer
  • Fotograf: Kim Woelders
    Foto: Kim Woelders
  • Fotograf: Kim Woelders
    Foto: Kim Woelders

Kendetegn

: Snippen er en nålefisk og er den største af næbsnogene, hvilket vil sige at, fisken hverken har hale-, gat- eller brystfinner. Svømningen sker ved den langstrakte rygfinne. Fisken kan blive 60 cm lang for hunnernes vedkommende og 40 cm for hannernes. Farven er variabel men almindeligvis er der en gullig grundfarve med smalle lodrette lyseblå striber.
Snippe
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Ivar Albertsen

Variation

: Farven kan variere en del. Fiskene kan være mørke i grundfarve. Den gullige grundfarve kan også være grønlig. De lyseblå tværstriber er som regel tilstede, men kan være udviskede.

Forveksling

: Snippen kan forveksles med de andre nålefisk, men tangnålene kan kendes på, at de har halefinne. Den kendes fra de andre næbsnoge på, at gattet findes under den bageste del af rygfinnen, mens den findes under den forreste del hos næbsnogene. Kan ofte kendes på størrelsen, da ingen af vore nålefisk bliver så store. Stor næbsnog bliver maks. 30 cm lang. Den eneste nålefisk, som kommer op i samme længde som snippen er stor tangnål, som kan blive max 50 cm lang, men den er let at kende, da den er meget mere kantet og med tydelig halefinne.

Udbredelse

: Arten er udbredt fra Portugal og til Nordnorge og også ved Island. Den bliver sjældnere nord for Trondheimsfjorden. Den er ikke i Østersøen.
Snippe - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Arten es bedst under dyk eller snorkling på vore stenrev eller havnemoler på steder med god tangvegetation.

Tidsmæssig fordeling

af Snippe baseret på Naturbasens observationer:
Snippe - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Snippe - månedlig fordeling

Biologi

: Snippen lever i tangbæltet, men kan træffes ned til 100 m dybde. Personligt observerede jeg en snippe på 20-22 m dybde i Norge for foden af en klint, som dog var tæt besat med tang ned til 12 m dybde. Æglægningen foregår i juni-juli, hvor hunnerne klæber mellem 400 - 1000 æg på bugen af flere hanner. Hannerne mangler rugeposer, så øggene fæstnes i et slimlag. Føden består af små krebsdyr og fiskeunger og vel generelt af alle de smådyr, som fiskene kan gabe over.

Levested

: Fiskene i Danmark findes på stenrev, hvor der et en yppig tangflora. Den findes ikke i Østersøen.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Bent j. Muus m. fl. Havfisk og fiskeri, Gads forlag 1998.

Moen, F.E og E. Svenson, Dyreliv i havet, Kom Forlag, Kritiansund, 1999.

De senest indberettede arter i Naturbasen: