Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Århus Log ind | Opret profil | Hjælp | Naturbøger
fyld
30. juli 2016
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Sangsvane (Cygnus cygnus)
Foto: Leif Knudsen

Galleri:
Seneste billeder | 1. kalenderår | 2. kalenderår | adulte | juvenile | pullus | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Sangsvane (Cygnus cygnus)
Foto: Hans Henrik Larsen


Foto/billede af Sangsvane (Cygnus cygnus)
Foto: Ole Martin


Foto/billede af Sangsvane (Cygnus cygnus)
Foto: Torben Andersen



 Sangsvane (Cygnus cygnus) (læst 8529 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Andefugle (Anseriformes)
Familie: Svaner, gæs og ænder (Anatidae)

Kendetegn: Sangsvane har en længde på 145-160 cm og et vingefang på 220-240 cm. Svanens næb er gult og sort, hvor næbbets gule områder går ned forbi næseboret og fylder mindst halvdelen af næbbet. Halsen holdes lige i modsæt modsætning til knopsvanens S-form. Når sangsvanen ligger på vandet flugter halen mere med vandfladen end hos knopsvane, hvor halen stritter mere opad. Sangsvanens kald er højt og trompeterende.

Forveksling: Sangsvanen kan forveksles med især pibesvane og muligvis også med knopsvane på afstand, hvor nøglekaraktererne ikke ses.

I forhold til pibesvane har denne mindre sort på næbbet som ikke går ned over næseboret. Pibesvane er desuden noget mindre.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Knopsvane, Pibesvane

Biologi: Sangsvane er planteæder og spiser både vand- og landplanter. De grønne vintermarker er blevet vigtige fourageringsområder for sangsvanerne de seneste år.

Levested: Sangsvanen er en art man primært ser om vinteren hvor de ses fouragere i store flokke på marker med vinterafgrøder og overnattende i søer eller ved lavvandede kyster. Det er en meget sjælden ynglefugl i Danmark og ses i yngleperioden i små søer og moser.

Udbredelse: Sangsvanen yngler primært på tundraen i Skandinavien og i Sibirien.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Sangsvane.

Hvornår ses den? Sangsvanerne ankommer til Danmark i oktober og drager nordpå igen marts-april. Enkelte par yngler i små søer og moser og ses således om sommeren.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Thomas Eske Holm d. 17-10-2004. Beskrivelsen er senest redigeret af Thomas Eske Holm d. 30-01-2011.
Se historik
.





Tilpasset søgning
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator