Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Århus Log ind | Opret profil | Hjælp | Naturbøger
fyld
1. oktober 2016
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Krikand (Anas crecca)
Foto: Henrik Greve

Galleri:
Seneste billeder | adulte | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Krikand (Anas crecca)
Foto: Henrik Pedersen


Foto/billede af Krikand (Anas crecca)
Foto: Thomas Kehlet


Foto/billede af Krikand (Anas crecca)
Foto: Steen Højmark-Jensen



 Krikand (Anas crecca) (læst 11531 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Andefugle (Anseriformes)
Familie: Svaner, gæs og ænder (Anatidae)

Kendetegn: Krikanden er med en længde på 34-38 cm og et vingefang 55-60 cm Danmarks mindste and. I den hurtige flugt hvor den kaster sig fra side til side, kendes den på de spidse vinger med grønt spejl omkranset af to hvide vingebånd. Det forreste vingebånd er det bredeste. Hannen har brunt hoved med grøn maske bag om øjnene, sort næb, gul gump og hvid stribe langs kropssiden. Hunnen er mere neutral brunspættet. Hannen i sommerdragt ligner hunnen.

Variation: Fjerdragtens udseende varierer i fældeperioden.

Forveksling: Hunnen (og hannen i sommerdragt) kan forveksles med atlingand og her er næbbet et godt kendetegn på kort afstand. Det er grovere og større i forhold til hovedet hos atlinganden, og næbneglen er bredere. Hvis man står med fuglen i hånden kan man afgøre det ved at måle, da en næbnegl over 5 mm er en atlingand. Desuden er håndsvingfjerenes skafter hvide ikke brune som hos krikand. Det sidste er selvfølgelig ikke relevant som feltkendetegn, hvilket det grovere og større næb er.

Krikanden kan desuden forveksles med den i Danmark meget sjældne Amerikanske Krikand. Se beskrivelsen af denne.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Atlingand, Amerikansk krikand

Biologi: Krikanden søger føde i søernes og de lavvandede kysters bredzone, hvor de lever at frø fra vandplanter samt smådyr som snegle, muslinger og insektlarver. Den trækker især om natten.

Levested: Krikanden yngler i næringsfattige moser og søer. Trækfuglene ses også i oversvømmede områder, i kystlaguner og andre vådområder.

Udbredelse: Krikanden yngler fåtalligt ved især jyske næringsfattige søer på heder. Den er meget almindelig i hele landet uden for yngletiden, hvor fugle fra Skandinavien og Rusland overvintrer i Vesteuropa .

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Krikand.

Hvornår ses den? Kan ses hele året, men er mest talrig på trækken forår og efterår.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Thomas Eske Holm d. 13-09-2004. Beskrivelsen er senest redigeret af Thomas Eske Holm d. 21-10-2010.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Niels Jørgen Klitgaard-Henriksen, pers. komm.




Tilpasset søgning
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator