Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Århus Log ind | Opret profil | Hjælp | Naturbøger
fyld
26. august 2016
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Hvinand (Bucephala clangula)
Foto: Lars Gejl

Galleri:
Seneste billeder | 1. kalenderår | 2. kalenderår | adulte | juvenile | pullus | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Hvinand (Bucephala clangula)
Foto: Torkild Kristensen


Foto/billede af Hvinand (Bucephala clangula)
Foto: Jørgen Dam


Foto/billede af Hvinand (Bucephala clangula)
Foto: Anders Sydney Jensen



 Hvinand (Bucephala clangula) (læst 8552 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Andefugle (Anseriformes)
Familie: Svaner, gæs og ænder (Anatidae)

Kendetegn: Hvinanden er en dykand med en længde på 40-48 cm og et vingefang 65-75 cm. Den har en kort hals med et stort rundt hoved med toppet isse. Øjnene er gule. Vingespejlet er hvidt og undervingerne mørke. Hannen har sort hoved med et grønt skær og med en tydelig hvid plet mellem næb og øje. Kroppen er hvid med sorte områder på ryg og gump. Har desuden sorte linier der hænger ned over skuldrene. Hunnen har brunt hoved og mørk ryg. Halskrave og bug er hvide, mens bug og flanker er grålige. Juvenile ligner hunnen. Hvinanden har navn efter den hvinende lyd der frembringes af vingerne under flugten.

Forveksling: Forveksling melem hvinand hun og troldand hun er set, men adskillelsen af disse to arter burde ikke volde de store problemer. Troldanden har nakketop, er mørkere og har meget anderledes næb og profil. Hunnen kan desuden minde om hunnen hos den mere fåtallige lille skallesluger, der dog kun ses om vinteren.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Troldand, Lille skallesluger

Biologi: Hannen kurtiserer hunnen i marts-april ved at kaste hovedet bagud og strække halsen mens næbbet løftes i vejret. Sprøjter ofte med vand i denne sammenhæng. Reden placeres i hule træer ved søer og vandløb. Tager gerne sortspættens redehuller og yngler også gerne i redekasser. Når ællingerne er klækket springer de selv de flere meter ned på jorden, hvorefter hunnen leder dem til nærmeste sø eller å. Hvinanden lever af småfisk, insekter, snegle o.l.

Levested: Hvinand yngler hovedsageligt ved klare søer og vandløb, men også ved kysten. Uden for yngletiden ses hvinanden især ved kysterne, i søer og i laguner.

Udbredelse: De danske ynglefugle findes i Nordsjælland. Om vinteren og i træktiden ses hvinanden i hele landet.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Hvinand.

Hvornår ses den? Hvinanden kan ses hele året i danmark. Men da den er er sjælden som dansk ynglefugl (ca. 60 par), er det om vinteren og under trækket efterår og forår den er talrig. Ca. 100.000 fugle, en tredjedel af hele bestanden, overvintrer i de danske farvende.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Thomas Eske Holm d. 06-02-2005. Beskrivelsen er senest redigeret af Thomas Eske Holm d. 25-10-2010.
Se historik
.





Tilpasset søgning
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator