Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Århus Log ind | Opret profil | Hjælp | Naturbøger
fyld
25. juli 2016
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Gravand (Tadorna tadorna)
Foto: Per Schans Christensen

Galleri:
Seneste billeder | 1. kalenderår | adulte | juvenile | pullus | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Gravand (Tadorna tadorna)
Foto: Carsten Poulsen


Foto/billede af Gravand (Tadorna tadorna)
Foto: Per Schans Christensen


Foto/billede af Gravand (Tadorna tadorna)
Foto: Svend Ove Jensen



 Gravand (Tadorna tadorna) (læst 7626 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Andefugle (Anseriformes)
Familie: Svaner, gæs og ænder (Anatidae)

Kendetegn: Gravanden er en middelstor gåselignende and med en meget karateristisk og stærkt mønstret fjerdragt. Længden er omkring 60 cm og vingefanget er helt op til 120 cm. Fuglen er overvejende hvid med mørkegrønt hoved, der kan virke sort på afstand, kraftigt rødt næb, et bredt kastaniebrundt bånd over brystet, og sorte skulder- og svingfjer. Der er desuden en sort stribe på bugen, der ses bedst på overflyvende fugle. De sorte svingfjer og brystbåndet er også nemme at erkende i flugten. Ungfugle mangler det brune brystbånd og den sorte stribe på undersiden. De er desuden hvide omkring næbbet og på forsiden af halsen, men gråbrune på oversiden af hovedet og bag på halsen. Skulderfjerene er også lysere end hos de voksne. De sorte svingfjer er ikke så skarpt aftegnede, og vingen har hvid bagkant.

Variation: Hannen er betydeligt større end hunnen, med en stor rød knop ved roden af næbbet, og et bredere og mere skarpt aftegnet brystbånd.

Forveksling: Gravanden kan ikke forveksles med andre danske arter.

Biologi: Gravanden har fået sit navn, fordi den ruger i grave, altså huller. Det kan være huller i stendiger eller hule træer, men også i rævegrave og lignende steder. Tilsyneladende kan den endda holde ræve på afstand, hvis den ruger tæt ved jorden. Søger gerne føde på lavt vand, langs ggræsklædte kyster, på marker eller strandenge med vandhuller. Den lever først og fremmest af forskellige smådyr, det vil sige snegle, muslinger og krebsdyr.

Levested: Gravanden er først og fremmest en kystfugl og den ses primært i lavvandede områder og på strandenge. I yngletiden ses den også mange steder inde i land, ved store søer og langs de større åer.

Udbredelse: Den danske ynglebestand af gravænder ligger på omkring 2500 par. De er først og fremmest koncentreret ved de lavvandede kyster i den sydøstlige del af landet og i Vadehavet, men de findes også i Randers og Mariager Fjord, i LImfjorden, Odense Fjord, Roskilde Fjord og Isefjorden samt på en lang række mindre lokaliteter landet over.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Gravand.

Hvornår ses den? Man kan se gravænder i Danmark hele året, men i vinterhalvåret er de fleste fugle koncentreret i Vadehavet, hvor de overvintrer sammen med fugle fra resten af de nordiske lande. I resten af landet ses de kun i ret små antal.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Lars Thomas d. 05-05-2006. Beskrivelsen er senest redigeret af Thomas Eske Holm d. 13-11-2010.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Michael Grell, Fuglenes Danmark, Gad 1998

Fuglene i Danmark, Gyldendal 2002

Handbook of the Birds of the World, vol 1. Lynx 1992





Tilpasset søgning
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator