Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Århus Log ind | Opret profil | Hjælp | Naturbøger
fyld
9. december 2016
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Fjeldvåge (Buteo lagopus)
Foto: Torben Andersen

Galleri:
Seneste billeder | 1. kalenderår | 2. kalenderår | adulte | juvenile | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Fjeldvåge (Buteo lagopus)
Foto: Jørgen Erik Nissen


Foto/billede af Fjeldvåge (Buteo lagopus)
Foto: Jørgen Dam


Foto/billede af Fjeldvåge (Buteo lagopus)
Foto: Per Schans Christensen



 Fjeldvåge (Buteo lagopus) (læst 18086 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Rovfugle (Falconiformes)
Familie: Glenter, ørne & høge (Accipitridae)

Kendetegn: Længde 55-60 cm. Vingefang 125-140 cm. Større end musvåge og med længere vinger. Har mørk overside og hvid hale med sorte tværbånd (vigtigt kendetegn). Hannen har 2-4 bånd på undersiden og 3-5 på oversiden. Hunnen har 1-2 med tværbånd på halen. Ungfugle har kun et svagt aftegnet bånd på den hvide hale. Ligesom halen er resten af undersiden også lys med tydelig mørk bagkant på vingen, sorte vingespidser og mørke knopletter. Bug og bryst er oftest mørk med et tydeligt brystbånd. Benene er beklædte med fjer helt ned til tæerne. Kredser med mere løftede vinger end musvåge. Muser ofte under fødesøgning. Kaldtes tidligere vintermusvåge eller låddenbenet musvåge.

Variation: Juvenile har længdestriber på brystet, mens adulte fugle er mere tværbåndede. Fjerdragten kan variere en del mellem lys og mørk.

Forveksling: Fjeldvågen kan nemt forveksles med lyse individer af musvåge. Musvåge har dog ikke så skarpt et afgrænset sort bånd yderst på halen.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Musvåge, Rørhøg

Biologi: Lever af samme byttedyr som musvåge, men har en lidt anderledes jagtteknik. Mens musvågen ofte spejder ud over landskabet fra et træ eller en pæl, søger fjeldvågen ofte føde ved at muse ligesom tårnfalken.

Levested: Yngler i fjeldet i Skandinavien og Rusland. Er meget afhængig af lemminger i yngleområdet, hvor en tydelig korrelation ses mellem antallet af byttedyr og ynglesuccesen. Ses i Danmark de samme steder som musvåge.

Udbredelse: Kan om vinteren ses i hele landet, men er mest almindelig i de østlige egne.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Fjeldvåge.

Hvornår ses den? Trækker til Danmark og andre vinterkvarterer i september-oktober og returnerer i april-maj.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Thomas Eske Holm d. 05-12-2004. Beskrivelsen er senest redigeret af Lars Brøndum d. 09-03-2015.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Gensbøl, B. (1984):Rovfuglene i Europa, Nordafrika og Mellemøsten. Gads Forlag.




Tilpasset søgning
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator


www.imagefoto.dk