Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Århus Log ind | Opret profil | Hjælp | Naturbøger
fyld
29. juni 2016
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Grønbenet rørhøne (Gallinula chloropus)
Foto: Torben Andersen

Galleri:
Seneste billeder | 1. kalenderår | adulte | immature | juvenile | pullus | æg | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Grønbenet rørhøne (Gallinula chloropus)
Foto: Kjeld Brem


Foto/billede af Grønbenet rørhøne (Gallinula chloropus)
Foto: Bent Nielsen


Foto/billede af Grønbenet rørhøne (Gallinula chloropus)
Foto: Anna Getman



 Grønbenet rørhøne (Gallinula chloropus) (læst 12792 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Tranefugle (Gruiformes)
Familie: Vandhøns (Rallidae)

Kendetegn: Lille kompakt fugl, ca. 30 cm lang, med en relativt lang hale og et lille afrundet hoved. Benene er lange og grønne, med meget lange tæer. Ingen svømmehud eller svømmelapper. Kroppen skifergrå, vinger og overside dog med et brunligt anstrøg. Næbbet med gul spids, men ellers rødt. Den røde farve forsætter op i et stort rødt pandeskjold. Øjnene røde. Den hvide skrå stribe på siden er karakteristisk. Det samme er de to hvide fejlter på undersiden af halen, som fuglen hele tiden vipper med. Nikker desuden hele tiden med hovedet, både når den svømmer og går.

Variation: Ungfuglene brunlige med brunt næb og hvid strube og hals. Har desuden den samme hvide skråstribe på siderne som de voksne fugle, og hvide felter under halen.

Dunungerne er sorte med røde og blå hoveder, men mangler den gule krave som ses hos blishøns.

Forveksling: Kan undertiden forveksles med blishøns, men kan kendes på pandeskjoldets farve - det er hvidt hos blishøns, og på den hvide skrå stribe på siden, som blishøns mangler.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Blishøne, Vandrikse

Biologi: Stilfærdig og ikke specielt selskabelig fugl, der ynder små stille vandhuller eller skjulte afkroge i større. I modsætning til blishønen lever den i overvejende grad af smådyr, og kan endda æde ådsler og plyndre andre fugles reder for æg. Den begynder at yngle allerede sidst i marts, og kan faktisk nå at få hele tre kuld på vingerne i løbet af en sæson. De ældste unger hjælper typisk med opfostringen af de yngste.

Levested: Lever overvejende i meget små vandhuller og moser - fortrinsvis steder der er for små til blishøns. Den er ikke nær så aggressiv som blishønen, og har derfor svært ved at konkurrere med den. Går gerne på land for at finde føde. I naturen er den typisk ret sky, men i bynære parker og lignende steder har den vænnet sig til mennesker.

Udbredelse: Rørhønen er almindelig i hele landet, men især i de østlige egne. Den var tidligere ret sjælden i Danmark, der ligger nær artens nordgrænse, men i dag er den faktisk mere almindelig end blishønen. Der hersker en del usikkerhed om bestandens størrelse, men man regner med, at der er mindst 2-3 gange så mange par rørhøns i landet som blishøns.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Grønbenet rørhøne.

Hvornår ses den? Man kan se grønbenede rørhøns hele året rundt i Danmark, men der er betydeligt færre om vinteren. Langt de fleste trækker mod syd og sydvest i Europa. De er gode flyvere, der for det meste trækker om natten.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Lars Thomas d. 23-05-2006. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni & Peter Nielsen d. 05-12-2013.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Michael Grell, Fuglenes Danmark, Gad 1998

Fuglene i Danmark, Gyldendal 2002

The Birds of the Western Palearctic, Oxford Univeristy Press

Handbook of the Birds of the World, Lynx





Tilpasset søgning
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator