Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Århus Log ind | Opret profil | Hjælp | Naturbøger
fyld
27. juli 2016
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Stor hornugle (Bubo bubo)
Foto: Jørgen Erik Nissen

Galleri:
Seneste billeder | adulte | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Stor hornugle (Bubo bubo)
Foto: Ole Grøndahl Olsen


Foto/billede af Stor hornugle (Bubo bubo)
Foto: Ole Grøndahl Olsen


Foto/billede af Stor hornugle (Bubo bubo)
Foto: Kurt Knudsen



 Stor hornugle (Bubo bubo) (læst 11929 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Ugler (Strigiformes)
Familie: Ugler (Strigidae)

Kendetegn: Stor hornugle har en længde på 59-73 cm og et vingefang på 138-170 cm. Det er dermed en af verdens største ugler. Den er storhovedet, med store synlige øretoppe. Arten kan variere noget i fjerdragten, men typisk ses følgende: overside mørkbrun, med grove sorte pletter. Undersiden gulbrun, med mørke striber. Øjne er store og orangerøde. Flugt: magtfuld og glider på kuplede vinger.

Stemme: Meget kraftig dyb tuden: "bubo bubo" (som har givet den dens latinske navn), som ved gunstige vejrforhold kan høres i en radius på op til 4 kilometer.

Føde: Arten er ikke kræsen og tager, hvad der er i dens område af dyrisk føde, fx Ringdue, Hættemåge, Blishøne, Råge, Rotte, Pindsvin og Mosegris.

Stemme: Klik her for at høre sangen fra Stor hornugle

Variation: Der findes 8 racer verden over, og en af de mest atypiske er racen ascalaphus, som er meget mindre og noget lysere. Den ses i Nordafrika og Mellemøsten.

Forveksling: Alene størrelsen adskiller Stor hornugle fra arter i Danmark. Forveksling med den mindre Skovhornugle er dog absolut mulig.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Skovhornugle

Biologi: Arten yngler typisk direkte på jorden, på fx skrænter i grusgrave eller i gamle rovfuglereder i ugenerede skove. Den ruger i ca. 35 dage på sine 2-4 æg.

Levested: Stor Hornugle holder i Danmark ofte til ved grusgrave eller på lignende steder, men er også set rykke meget nærmere byerne, til fx lossepladser.

Den er standfugl, men der er dog eksempler på, at arten kan finde på at strejfe op til 100 kilometer. Den er endnu kun konstateret ynglende i Jylland, hvor bestanden anslås til at være på omkring 30 par.

Udbredelse: Stor Hornugle er udbredt i stort set hele Europa helt op til trægrænsen, desuden i Asien til Stillehavet og endelig i Nordafrika.

Uglen forsvandt fra Danmark i 1800-tallet pga. jagt, ægindsamling og andre faktorer. Den genindvandrede i 1980erne fra Tyskland og Sverige, som begge steder havde genudsætningsprojekter. Alene Tyskland udsatte i perioden 1981 til 1995 flere hundrede ugler for at sikre en ny frit levende bestand.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Stor hornugle.

Hvornår ses den? Arten høres oftere end den ses, primært i vinterhalvåret til og med marts.

Status: Arten er relativt sjælden i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Benny Kristensen d. 28-02-2006. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni Lene Nielsen d. 16-01-2011.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Mullarney m.fl. Fugle i felten 2000, Meltofte m.fl Fuglene i Danmark 2002, samt Beaman m.fl Fuglene i Europa, Nordafrika og mellemøsten 1998.




Tilpasset søgning
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator