Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Århus Log ind | Opret profil | Hjælp | Naturbøger
fyld
27. september 2016
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Spætmejse (Sitta europaea)
Foto: Gert S Laursen

Galleri:
Seneste billeder | 1. kalenderår | adulte | juvenile | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Spætmejse (Sitta europaea)
Foto: Gert S Laursen


Foto/billede af Spætmejse (Sitta europaea)
Foto: Gert S Laursen


Foto/billede af Spætmejse (Sitta europaea)
Foto: Emil Frederiksen



 Spætmejse (Sitta europaea) (læst 6053 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Spurvefugle (Passeriformes)
Familie: Spætmejser (Sittidae)

Kendetegn: Spætmejsen er robust bygget med et stort hoved og et spidst næb. Den virker nærmest halsløs. Oversiden er blågrå og den har en kraftig sort øjenstribe. Undersiden er hvid til gyldenbrun. Den korte hale er blågrå med hvide hjørner. Hannen er kraftigere farvet end hunnen, især de gyldenbrune flanker.

Spætmejsen bevæger sig i livlige ryk, ofte i zigzag, når den ses klatre på træer og stammer på jagt efter føde. Den kan klatre med hovedet nedad, hvilket er karakteristisk for arten.

Spætmejsens stemme er højlydt og varieret - man opdager ofte fuglens tilstedeværelse på netop stemmen, der hyppigst er en langsom remse af velklingende fløjt.

Underarter:
Lysbuget Spætmejse (Sitta europaea europaea)
Mørkbuget Spætmejse (Sitta europaea caesia)

Forveksling: Spætmejsen kan ikke rigtig forveksles med andre fuglearter. Den kravler på træstammer som træløbere, men evnen til at klatre med hovedet nedad har kun spætmejsen.

Biologi: Om sommeren levet spætmejsen primært af insekter som den finder på jorden eller på stammer og grene. Om efteråret laver den depoter af bog, agern og hasselnødder, som den lever af gennem vinteren. Den kommer dog også gerne til foderbrættet efter frø.

Arten er hulruger og lægger æg omkring 1. maj. Æggene ruges i op til 18 dage, og ca. 25 dage senere forlader ungerne reden.

Levested: Spætmejsen lever i ældre løvskov, i gamle parker o.l.

Udbredelse: Da arten er tilknyttet gammel løvskov er den mest talrig i den østlige del af Danmark, hvor denne naturtype er mest dominerende. I de vestlige og nordlige dele af Jylland, hvor skovene ofte primært er nåletræsplantager, er arten mere fåtallig og spredt.

Spætmejsen er meget stationær og har kun et meget lille spredningspotentiale. Af samme grund findes den eksempelvis ikke på Samsø, selv om der her er egnede levesteder.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Spætmejse.

Hvornår ses den? Arten er en standfugl og ses hele året.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Thomas Eske Holm d. 20-03-2010. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni & Peter Nielsen d. 20-03-2010.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Mullarney, K., Svansson, L. & Zeterström, D. (1999): Fugle i Felten. L&R Fakta. 400 s.

Génsbøl, B. (1987): Nordens Fugle. C.E.C Gads Forlag. 496 s.





Tilpasset søgning
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator