Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Århus Log ind | Opret profil | Hjælp | Naturbøger
fyld
28. juli 2016
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Stillits (Carduelis carduelis)
Foto: Gert S Laursen

Galleri:
Seneste billeder | adulte | juvenile | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Stillits (Carduelis carduelis)
Foto: Peter Nielsen


Foto/billede af Stillits (Carduelis carduelis)
Foto: Emil Frederiksen


Foto/billede af Stillits (Carduelis carduelis)
Foto: Emil Frederiksen





Figur 1. Den juvenile stillit (øverst) har et gråhvidt hoved med fine striber, mens den adulte fugl har det røde ansigt (nederst).

 Stillits (Carduelis carduelis) (læst 28561 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Spurvefugle (Passeriformes)
Familie: Finker (Fringillidae)

Kendetegn: Stillits er en af de mest farvestrålende danske fugle. Den har et rødt ansigt og hovedet er sort og hvidt. Vingerne er sorte med brede gule vingebånd. Overgumpen er hvid og halen sort med hvide pletter. Kønnene er ens. Kaldet er et karakteristisk ”stikelitt” eller ”stik-lits”.

Ungfuglene (juvenile) som ses i sensommeren og hen i efteråret har et gråhvidt hoved medfine striber (figur 1).

Forveksling: Stillitsen er så umiskendelig at den næppe kan forveksles med andre fugle.

Biologi: Arten lever af frø, især fra ukrudt som burre og tidsel. Tager som andre finker insekter om sommeren.

Levested: Stillitsen yngler i skovbryn, hegn, parker og haver. Den færdes i flokke uden for yngletiden på brakmarker og lignende med ukrudtsfrø. Også i vejkanter hvor den tager frø og kråsesten.

Udbredelse: Arten er udbredt i hele landet.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Stillits.

Hvornår ses den? Stillitsen kan ses hele året, men er mest synlig i landskabet efterår og vinter, hvor den optræder i flokke.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Thomas Eske Holm d. 16-10-2004. Beskrivelsen er senest redigeret af Thomas Eske Holm d. 05-02-2009.
Se historik
.





Tilpasset søgning
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator