Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Robert Johannes  Rasmussen
    Foto: Robert Johannes Rasmussen
  • Fotograf: Kjeld Brem
    Foto: Kjeld Brem
  • Fotograf: Poul Arne Thorsøe
    Foto: Poul Arne Thorsøe

Kendetegn

: Vingefang 50-80 (Skinner siger 70-80 mm, men jeg synes ofte jeg har mødt helt små eksemplarer på lys). Vingekanten svagt takket. Vingefarverne lyst okker til olivengrønne. Karakteristisk er det olivengrønne camouflage-tværbånd midt på forvingen, der dog kan være reduceret til pletter.

Larven er grøn og spækket med små hvide knaster. Desuden 7 subdorsale skrålinier, hvoraf den sidste løber ud i haletornen/hornet. Hornet er blåt på oversiden. Larven skifter farve til mørkt grågrøn lige før forpupning. Larven vandrer en del lige inden forpupning og er berygtet for at forsvinde og blive genfundet mærkelige steder af folk, der forsøger at klække den.

Den unge larve er meget slank og har sort haletorn (hvilket andre også kan have)

Lindesværmer
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Susse Dahl

Variation

: Lindesværmeren varierer meget. Fra helt små lysegule eksemplarer med mørkegrønt tværbånd til store rødlige, nærmest kastaniebrune eksemplarer.

Tværbåndet varierer i form, symmetri og udstrækning.

Forveksling

: En bleg ensfarvet Lindesværmer kan forveksles med Poppelsværmer, men har vel en eller anden form for tværbånd eller pletter på forvingen, som Poppelsværmeren ikke har.

Larven kan til dels forveksles med Aftenpåfugleøje, som dog har en ekstra lys, langsgående linie på ryggen, der når hovedet. Aftenpåfugleøje har heller ikke den "sårlignende" udvækst ved Analklappen.

Udbredelse

: Under udbredelse mod nord i Danmark. Fandtes tidligere mest i det sydlige Sjælland og Lolland, Falster og Møn, men er nu udbredt i hele løvskovsdanmark.
Lindesværmer - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Fra midt i maj til juli.

Tidsmæssig fordeling

af Lindesværmer baseret på Naturbasens observationer:
Lindesværmer - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Lindesværmer - månedlig fordeling

Biologi

: Lindesværmeren starter flyvningen tidligt i maj og fortsætter til juli. Larven er lidt senere. Forpupning og overvintring i jorden mellem trærødder og ved sten.

Levested

: Lokaliteten er blandingsskove med lind, parker eller haver, hvor der gror lindetræer.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Hoffmeyer, Skinner

De senest indberettede arter i Naturbasen: