Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Århus Log ind | Opret profil | Hjælp | Naturbøger
fyld
24. august 2016
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Pindsvin (Erinaceus europaeus)
Foto: Peter Krogh

Galleri:
Seneste billeder | adulte | immature | juvenile | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Pindsvin (Erinaceus europaeus)
Foto: Henrik Bringsøe


Foto/billede af Pindsvin (Erinaceus europaeus)
Foto: Ulf Bjerre


Foto/billede af Pindsvin (Erinaceus europaeus)
Foto: Ruth Ahlburg



 Pindsvin (Erinaceus europaeus) (læst 11265 gange)

Klasse: Pattedyr (Mammalia)
Orden: Insektædere (Insectivora)
Familie: Pindsvin (Erinaceidae)

Kendetegn: Pindsvinet er et lille, kort og buttet dyr med kort spids snude, små øjne og en kort hale, der ikke umiddelbart er synlig. Det er 22-27 cm langt og vejer 800-1200 g. Pindsvinets ryg og sider er dækket med 5000-7000 pigge. Piggene er ca 2,5 cm lange og mørke med hvid spids. Da pindsvinene er mest aktive om aftenen og natten, vil man ofte høre dem, før man ser dem. Pindsvin har en lettere støjende adfærd, og udstøder små "grynt", når de søger føde.

Forveksling: Pindsvin kan ikke forveksles med andre danske arter.

Biologi: Pindsvin bliver 2-3 år gamle. De er kønsmodne i et års alderen og får et kuld unger om året. Drægtighed 6 uger. Kuldene er på 3-8 unger, og ungerne klarer sig selv efter 6 uger.

Pindsvinets pigge skiftes kontinuert og har en levetid på 12-18 måneder. Kroppen har en veludviklet hudmuskelsæk, der gør pindsvinet i stand til at hæve piggene til næsten lodret, når det føler sig truet. Sammen med evnen til at rulle sig sammen, for at beskytte bugen - der ikke har pigge - dannes et effektivt forsvar mod mindre rovdyr, og næsten alle rovfugle.

Pindsvins kropstemperatur kan svinge meget. Pindsvin i dvale kan sænke temperaturen til ned til 5-6 C. Dette tilskrives deres specielle brune fedtvæv, der er rigeligt forsynet med blodkar, og har mange mitochondrier i cellerne.

Pindsvin har en varieret diæt primært bestående af orme og biller, men de kan også tage unger af firben, slanger, fugle og andre hvirveldyr.

Levested: Skovbryn og ikke alt for åbne arealer. Også almindelig i haver.

Udbredelse: Hele landet.

Arten er udbredt i Europa og Asien.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Pindsvin.

Hvornår ses den? Normalt maj til oktober, men bliver de forstyrret i dvalen, kan de være fremme allerede omkring marts.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]




Skrevet/lagt på nettet af Michael S. Jensen d. 17-01-2005




Tilpasset søgning
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator