Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Århus Log ind | Opret profil | Hjælp | Naturbøger
fyld
31. maj 2016
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Vandspidsmus (Neomys fodiens)
Foto: Per Hauge

Galleri:
Seneste billeder | adulte | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Vandspidsmus (Neomys fodiens)
Foto: Torbjørn Tarp


Foto/billede af Vandspidsmus (Neomys fodiens)
Foto: Jesper H. Andersen


Foto/billede af Vandspidsmus (Neomys fodiens)
Foto: Henning O. Klejs



 Vandspidsmus (Neomys fodiens) (læst 6094 gange)

Klasse: Pattedyr (Mammalia)
Orden: Insektædere (Insectivora)
Familie: Spidsmus (Soricidae)

Kendetegn: Vandspidsmusen er den største af de tre spidsmusarter. Dens krop og hoved er tilsammen 72-96 mm. Halen er 47-77 mm og halespidsen er ofte hvid. Arten er let at kende på pelsfarven der er sort på oversiden og hvid på undersiden. Vandspidsmus har ofte hvide pletter bag øjne og ører. De har store bagfødder med bræmmer af stive hår der har samme funktion som svømmehud.

Variation: Pelsen kan være grå på oversiden og gullig eller grå på undersiden. Den hvide halespids mangler ofte på individer fra Danmark.

Forveksling: Vandspidsmus kan forveksles med almindelig spidsmus og dværgspidsmus. Disse er dog meget mindre og har ikke hvid underside som vandspidsmusen.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Almindelig spidsmus

Biologi: Vandspidsmusen bygger redekamre under jorden eller i hule træer i op til 3 meters højde. Den svømmer godt og jager insekter, orme, smådyr og sågar frøer og fugle Kan jage i flok. Den er især nataktiv men kan sagtens træffes om dagen også.

Levested: Arten lever især ved søer og vandløb, men kan også træffes i skove, levende hegn og på enge. Individer, som træffes langt fra vand, er oftest unge dyr.

Udbredelse: Arten er lokalt udbredt i hele landet undtagen Bornholm.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Vandspidsmus.

Hvornår ses den? Vandspidsmusen kan ses hele året, bedst om morgenen. Ses oftest døde på veje og stier.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Thomas Eske Holm d. 03-10-2004. Beskrivelsen er senest redigeret af Michael Carlsen d. 29-09-2012.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Bent Muus (red): Danmarks Pattedyr




Tilpasset søgning
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator