Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Århus Log ind | Opret profil | Hjælp | Naturbøger
fyld
31. august 2016
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Brun rotte (Rattus norvegicus)
Foto: Peter Nielsen

Galleri:
Seneste billeder | adulte | immature | juvenile | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Brun rotte (Rattus norvegicus)
Foto: Birger Lønning


Foto/billede af Brun rotte (Rattus norvegicus)
Foto: Ole Gabrielsen


Foto/billede af Brun rotte (Rattus norvegicus)
Foto: Erik Nielsen



 Brun rotte (Rattus norvegicus) (læst 20711 gange)

Klasse: Pattedyr (Mammalia)
Orden: Gnavere (Rodentia)
Familie: Ægte mus (Muridae)

Kendetegn: Længde 20-28 cm, halen 17-23 cm, vægt 250-500 g. Pelsen brunlig, i sjældne tilfælde grålig. Hovedet tilspidset. Halen tynd og næsten lige så lang som kroppen, med kun enkelte hår på. Relativt store øjne og ører.

Variation: Farven kan variere fra lys brun, over grålig til næsten sort. Størrelsen kan variere en hel del, og der er i sjældne tilfælde rapporteret rotter med en kropslængde på op til 35 cm.

Forveksling: Den sorte rotte (Rattus rattus). Den sorte rotte er omkring 25% mindre, halen er længere end kroppen, helt skaldet og har op til 250 ringe. Snuden er mere spids og den korte sorte pels har mange lange børster. Næsten udryddet i DK og ses kun i eller nær bebyggelse. Det var den sorte, der bragte pesten med sig i middelalderen.

Biologi: Rotten bliver 1 1/2 - 2 1/2 år gammel. De er kønsmodne efter 2-3 måneder, drægtige i 22-24 dage og får ca 8 unger i hvert kuld. Afhængigt af fødegrundlaget får rotter op til 7 kuld unger om året.

Rotter er flokdyr, men flokkens størrelse kan variere meget. Rotter er meget sociale dyr, og som kæledyr viser de en forbløffende indlæringsevne. Rotten stammer oprindeligt fra Asien, men deres utrolige tilpasningsevne har givet dem en udbredelse over stort set hele jorden. Deres aktiviteter er oftest tæt knyttet til mennesket. Rotter er næsten altædende, men foretrækker korn og kan forårsage store skader på fødevarelagre. De er berygtede for deres tænder, der kan gnave gennem både cement og aluminium.

Levested: Om sommeren søger rotten ud i det fri, f.eks. på lossepladser og langs kysterne. Ser ud til at foretrække fugtige levesteder. Om vinteren søger de ofte mod menneskelig beboelse, og der kan være store bestande i f.eks. kloaksystemer og lader.

Udbredelse: Hele landet. Efter et par milde vintre, regner man med, at rotternes antal er stigende, trods en ihærdig indsats, for at holde bestanden nede.

Udbredt i hele verden undtagen i de polare områder.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Brun rotte.

Hvornår ses den? Hele året. Der er anmeldelsespligt hvis man observerer rotter ved sin ejendom!

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]




Skrevet/lagt på nettet af Michael S. Jensen d. 17-01-2005




Tilpasset søgning
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator