Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Århus Log ind | Opret profil | Hjælp | Naturbøger
fyld
28. september 2016
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Brandmus (Apodemus agrarius)
Foto: Mogens Hansen

Galleri:
Seneste billeder | adulte | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Brandmus (Apodemus agrarius)
Foto: Henning Dyrløv


Foto/billede af Brandmus (Apodemus agrarius)
Foto: Hans Lind


Foto/billede af Brandmus (Apodemus agrarius)
Foto: Claus Grahndin



 Brandmus (Apodemus agrarius) (læst 9730 gange)

Klasse: Pattedyr (Mammalia)
Orden: Gnavere (Rodentia)
Familie: Ægte mus (Muridae)

Kendetegn: Kropslængde: 9,7-12,2 cm. Halen forholdsvis kort: 6,6-8,8 cm, altid kortere end kroppen. Bagfodens længde 1,7-2,1 cm. Ørerne forholdsvis små (dvs. kortere end Sylvaemus-arterne: herhjemme Halsbånd- og Skovmus). Vægt 16-25 g.

Let kendelig på den skarpt afsatte, sorte rygstribe på den i øvrigt varmt rødbrune rygside.

Brandmus klatrer dårligt, de opholder sig overvejende på og i jorden. Graver selv underjordiske gangsystemer. Disse, der når ned til 35-40 cm dybde og har 3-4 indgangshuller, omfatter også en stor rede af tørt græs og et antal forrådskamre.

Forveksling: Kan forveksles med Birkemus, men denne har meget længere hale (1,5 gang så lang som kroppen). De to arter - Birkemus og Brandmus - findes for øvrigt kun sammen i det sydøstlige Finland.

Halsbånd- og Skovmus har større øjne og ører, ingen sort stribe på ryggen.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Skovmus, Halsbåndmus, Birkemus

Biologi: Ynglesæsonen hos Brandmus er lidt kortere end hos andre småpattedyr og strækker sig fra april til september. Drægtighedsperioden er ca. 23 dage, og der fødes 2-3 kuld pr. år, hvert på 6-7 unger.

Føden består af diverse vegetabilske emner, f.eks. ærter og bønner, men også animalsk føde, f.eks. regnorme og snegle, tages i betydeligt omfang.

Levested: Holder til i skovbryn samt på enge og dyrkede marker, hvor der er skel med buskads eller spredt træbevoksning i nærheden, dog ikke på for tørre lokaliteter. Er i Danmark flere gange registreret i bygninger (huse, stalde, lader m.m.). I vinterhalvåret kan den også søge inden døre. Forekommer ofte i roe- og kartoffelkuler.

Udbredelse: En sydøstlig art, der i Nordtyskland er trængt længst mod vest. Mangler helt i det vestlige og sydlige Europa. Findes heller ikke i Skandinavien (bortset fra den danske bestand), mens den i Finland er under fremtrængen i de sydøstlige egne. Mod øst når den gennem Asien til Japan.

I Danmark har Brandmusen en fast bestand på Lolland og Falster (sporadiske forekomster ses på Fejø, Femø og Sjælland). Trods sin begrænsede udbredelse her i landet opretholder den høje bestandstætheder i sit udbredelsesområde. Den er derfor hverken sjælden eller truet hvor den findes. Arten har tidligere været udbredt i bl.a. det sydlige Jylland, men er ikke fundet i forbindelse med kortlægningen i atlasperioden 2000-2005 og blev erklæret uddød her. I 2011 genfandt man den i Jylland i Filskov nord for Billund, og i stort antal.

Den er også forsvundet fra store områder i Sydslesvig og Holsten. Årsagen er sandsynligvis den ugunstige klimaudvikling

I de seneste år er der gjort flere nyfund af arten især i Jylland. Det er uklart, om det er udtryk for nyindvandring eller oversete reliktbestande.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Brandmus.

Hvornår ses den? Som andre ægte mus, sover Brandmusen ikke i vinterdvale. Den minder meget om Halsbånd- og Skovmus i levevis, men er dog i aktivitet allerede hen på eftermiddagen, dvs. flere timer før disse.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Anni & Peter Nielsen d. 31-01-2011. Beskrivelsen er senest redigeret af Poul Evald Hansen d. 16-02-2015.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Dansk Pattedyratlas, red. Hans J.Baagøe og Thomas Secher Jensen, Gyldendal 2007.

Europas pattedyr, v/F.H. van den Brink, Gads forlag 1967.

Nordens pattedyr, v/Birger Jensen, Gad 1993.





Tilpasset søgning
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator