Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Århus Log ind | Opret profil | Hjælp | Naturbøger
fyld
29. juli 2016
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Mosegris (Arvicola terrestris)
Foto: Henrik Pedersen

Galleri:
Seneste billeder | adulte | juvenile | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Mosegris (Arvicola terrestris)
Foto: Gert S Laursen


Foto/billede af Mosegris (Arvicola terrestris)
Foto: Michael Winther


Foto/billede af Mosegris (Arvicola terrestris)
Foto: Eva Hansen



 Mosegris (Arvicola terrestris) (læst 37385 gange)

Klasse: Pattedyr (Mammalia)
Orden: Gnavere (Rodentia)
Familie: Ægte mus (Muridae)

Kendetegn: Kaldes også Vandrotte. Lang grov pels. Mørkebrun til næsten sort med rustrød bug. 15-20 cm lang, hale 5-7 cm, op til 280 g. Studsmusenes karakteristiske små ører, korte snude, kort hale og relativt korte lemmer. Halen rottelignende, men betydeligt kortere.

Forveksling: Graveaktiviteten forveksles ofte med muldvarpen, og da de kan arve gravegange efter hinanden, er tingene en smule komplicerede.

Mosegrisen er planteæder i modsætning til muldvarpen, så er der spist af vegetationen, er det mosegris. Gangene har, især om sommeren, en del huller til overfladen, mosegrisen graver sjældent særligt dybt.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Muldvarp

Biologi: Mosegrise yngler fra april til november, hvor de får 4-6 kuld med 2-6 unger i hver. Drægtighed 21 dage. Ungerne er kønsmodne efter 2 måneder. Levealder op til 20 måneder. Lever det meste af vinteren under jorden, hvor den har samlet forråd. Om sommeren er de jævnligt over jorden, for at fouragere og finde mager.

Mosegrise lever af en bred vifte af planter, rødder og rodknolde, og kan forårsage betydelig skade i plantager og i folks haver.

Levested: Ses ofte nær søer og åer, men kan tilsyneladende sagtens klare sig på tørre områder.

Udbredelse: Udbredt i hele landet undtagen Bornholm og enkelte mindre øer. Udbredt i Europa, Sibirien og Lilleasien.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Mosegris.

Hvornår ses den? Overvejende fra marts til november. Lever primært af forråd under jorden om vinteren. Aktiv døgnet rundt.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]




Skrevet/lagt på nettet af Michael S. Jensen d. 20-03-2005




Tilpasset søgning
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator