Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Århus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
28. februar 2017
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Rødmus (Clethrionomys glareolus)
Foto: Nelly Hansen

Galleri:
Seneste billeder | adulte | immature | juvenile | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Rødmus (Clethrionomys glareolus)
Foto: Ole Hetland


Foto/billede af Rødmus (Clethrionomys glareolus)
Foto: Hjalte Kjærby


Foto/billede af Rødmus (Clethrionomys glareolus)
Foto: Peter Nielsen



 Rødmus (Clethrionomys glareolus) (læst 6810 gange)

Klasse: Pattedyr (Mammalia)
Orden: Gnavere (Rodentia)
Familie: Ægte mus (Muridae)

Kendetegn: Fra snudespids til halerod måler Rødmusen 8-14 cm. Halen måler ca. 5 cm. Rødmusen kendes på den karakteristiske rødbrune ryg. Ørerne er ret store for en studsmus at være. Øjnene er større end hos markmus, men meget mindre end hos de ægte mus. Halen er ca. halvt så lang som kroppen. Undersiden er hvidgrå.

Variation: Varierer en smule.

Forveksling: Kan let forveksles med de 2 arter markmus, der dog har meget mindre ører og meget kortere hale. Mosegrisen er meget større.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Almindelig markmus

Biologi: Rødmusen lever mest af forskellige frø, nødder og bær, men lever af rigtig mange andre ting bla. svampe, friske planter, insekter og edderkopper.

Ynglesæson fra marts til november-december. På den tid kan den nå at få ca. 5 kuld unger. I hvert kuld er der ca. 3-5 unger. Den er drægtig i tre uger. Rødmusen bliver som regel 1,5 år i naturen.

Levested: Rødmus er ekstremt almindelig i skove, krat og lignende med tæt undervegetation. Arten er også meget almindelig i haver og parker, så længe der er gode levesteder. Den kan også træffes i skure, udhuse og lignende.

Udbredelse: Rødmusen er en af Danmarks almindeligste mus og er udbredt i det meste af landet, men mangler på mange småøer.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Rødmus.

Hvornår ses den? Rødmus ses hele året.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Hjalte Kjærby d. 23-01-2012. Beskrivelsen er senest redigeret af Bent Odgaard d. 18-01-2013.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Dansk Pattedyr Atlas




Tilpasset søgning
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator