Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Århus Log ind | Opret profil | Hjælp | Naturbøger
fyld
27. juli 2016
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Grævling (Meles meles)
Foto: Jane Aasted Ditzel

Galleri:
Seneste billeder | adulte | immature | juvenile | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Grævling (Meles meles)
Foto: Jane Aasted Ditzel


Foto/billede af Grævling (Meles meles)
Foto: Jane Aasted Ditzel


Foto/billede af Grævling (Meles meles)
Foto: Henrik Bringsøe



 Grævling (Meles meles) (læst 18895 gange)

Klasse: Pattedyr (Mammalia)
Orden: Rovdyr (Carnivora)
Familie: Mårer (Mustelidae)

Kendetegn: 70-80 cm lang, hale 15-20 cm, vejer 12-18 kg. Danmarks næststørste landlevende rovdyr, efter ulven. Grov pels med et uldlag og lange stride børster. To hvide striber der går fra snuden til ørerne. Sort på undersiden og sølvgrå på ryggen. Karakteristiske spor med længere kløer på forpoterne. Kløer op til 3 cm lange. Ekskrementer ofte fulde af billeskjold. Laver - i modsætning til rævene - meget tydelige stisystemer udenfor graven. Vraltende gang.

Man kan i reglen ret let se, om et gravkompleks er beboet af ræv eller grævling. P.g.a. grævlingens graveteknik, hvor den frigravede jord trækkes op af graven med forpoterne, kommer der i reglen en tydelig fure foran huller i grævlingengraven. Ræven har en langt mere usystematisk graveteknik, og rævegrave savner denne fure.

Variation: Ingen

Forveksling: Ingen

Biologi: Parringstid hele året (forlænget drægtighed). Drægtig fra 2-9 måneder. Yngletid december til juli, føder 2-4 unger. Grævlinge bliver 7-8 år.

Lever af museunger, insekter, regnorm, fugleunger og -æg, snegle og padder.

Nataktiv. Ses sjældent om dagen. Ser og hører dårligt, men har en meget veludviklet lugtesans der er det primære jagtredskab.

Levested: Foretrækker skov, græsmarker og enge, men er set i nærheden af mindre byer og i villakvarterer.

Udbredelse: Hele landet, undtagen Bornholm og enkelte mindre øer. Mest talrig i Østjylland. Der anslås at leve 30.000 - 40.000 grævlinge i DK (1995)

Derudover udbredt i Europa og store dele af Asien.

Grævlingen forsvandt fra Øerne (øst for Lillebælt) i løbet af perioden 7000-4000 f. Kr.(Atlandicum), men klarede sig i Jylland (Aaris Sørensen 1998). Den har formentlig aldrig levet på Bornholm. Den blev genudsat på Fyn og Lolland-Falster midt i 1770-tallet (se f.eks. Pontoppidan 1763 og frem i 1800-tallet. Den blev også genudsat på Sjælland, formentlig midt i 1800-taller, og optræder i jagtstatistikker herfra fra 1874. - Arsagen til udsættelse har bl.a. været Oldenborre-bekæmpelse, idet Grævlingen æder mange af disse insekter.



Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Grævling.

Hvornår ses den? Året rundt

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Michael S. Jensen d. 13-12-2004. Beskrivelsen er senest redigeret af Poul Evald Hansen d. 23-06-2013.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Dansk Pattedyratlas, Naturhistorisk Museum i Århus og Zoologisk Museum i København, Gyldendal, udgivet med støtte fra Aage V. Jensens Fonde. ISBN 978-87-02-05506-1




Tilpasset søgning
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator