Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Århus Log ind | Opret profil | Hjælp | Naturbøger
fyld
28. maj 2016
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Brud (Mustela nivalis)
Foto: Hans Staunstrup

Galleri:
Seneste billeder | adulte | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Brud (Mustela nivalis)
Foto: Morten DD Hansen


Foto/billede af Brud (Mustela nivalis)
Foto: Frank Desting


Foto/billede af Brud (Mustela nivalis)
Foto: Frank Overgaard Nielsen



 Brud (Mustela nivalis) (læst 27020 gange)

Klasse: Pattedyr (Mammalia)
Orden: Rovdyr (Carnivora)
Familie: Mårer (Mustelidae)

Kendetegn: Bruden er vort mindste rovdyr, og i lighed med de øvrige mårdyr, er der udtalt forskel på vægt og størelse hos de to køn. Hannerne vejer 72-132 g, mens hunnerne vejer 43-73 g. Kropslængden hos hannerne 21-23 cm og hos hunnerne 16-19 cm. Halens længde er 4-6 cm. Bruden er lang og slank, med en lang nakke, et flat smalt hoved og korte ben, med store sorte øjne og store runde ører. Pelsen er rødbrun på ryggen og hvidgrå på undersiden. Overgangen mellem farverne er næsten altid uregelmæssig og bugtet. Halen, der virker forholdsvis kort, er helt brun. Her i landet har bruden samme farve sommer og vinter.

Variation: Pelsens brune farve kan variere en del.

Forveksling: Kan forveksles med lækat, som dog i modsætning til Bruden har sort halespids.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Lækat

Biologi: Bruden yngler en til to gange om året, forår og sensommer. Den føder 1-7 unger, som vejer 1,1-1,7 g og er nøgne og døve. Hunnen alene passer ungerne til de, efter 12 uger, kan klare sig selv. Brudens føde består hovedsagelig af mus, men også rotter, muldvarper, småfugle, fugleæg, kaniner og lejlighedsvis fjærkræ. Diæten kan endvidere omfatte insekter og firben. På trods af sin lidenhed angriber den aggresivt byttedyr op til fem gange sin egen størelse.

Levested: Bebor skov og krat ved marker, men også parker og haver i byerne. Om vinteren opholder den sig i stalde, lader, kældre, afløb m.m.

Udbredelse: Bruden forekommer i hele landet med undtagelse af en række øer samt over hele Europa bortset fra Irland og Island. Den findes endvidere i Nordafrika, i store dele af Asien og Nordamerika. Indført til New Zealand.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Brud.

Hvornår ses den? Er aktiv både dag og nat, med indlagte hvilepauser. Jager hovedsagelig om natten. Kan ses hele året.

Status: Arten er relativt sjælden i Danmark [?]




Skrevet/lagt på nettet af Jørn Winther Jørgensen d. 14-12-2004
Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Muus, B. (red), 1993: Danmarks Pattedyr, Gyldendal.




Tilpasset søgning
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator