Artsleksikon

Vælg den art du leder efter på listen, eller find arten via søgefeltet i menuen øverst på siden.
Sortering:   

 Beskrivelse af familien

Familien Asteiidae er en lille familie af meget små til små fluer, der tilhører de acalyptrate fluer, dvs. fluer uden brystskæl, men med pandespalte. De har aldrig fået et dansk navn.

Familiens arter kendes på skinnende bagkrop med sorte og gule farver. Der kan være sølvskinnende striber på brystet og på hovedet. Vingerne er relativt lange i forhold til bagkroppen, hvilket kan lede frem til familien blandt ligeledes sorte og gule skinnende arter af Fritfluer (Chloropidae). De to lange ribber i vingen konvergerer mod vingespidsen. De to brud på costa er utydelige. Antennebøsten er fjergrenet; det viser hen til slægtskabet med Bananfluer (Drosophilidae), hvilket også det reducerede antal celler basalt i vingen peger på. Tidligere udgjorde Asteiidae en underfamilie i denne familie.

Der vides ikke meget om biologien hos arterne i Asteiidae. Leiomyza-arter er blev klækket fra svampe. De voksne fluer overvintrer; undertiden kan de findes i mængde.

Der er fundet 5 arter i Danmark, fordelt på slægterne Asteia og Leiomyza. Af disse kan kun Asteia concinna og Asteia amoena siges at være nogenlunde almindelige. Men de er sikkert noget oversete, da de er små og kan ligne mange andre småfluer. Arterne kendes på kroppens og hovedets farvetegninger.

Beskrivelser skrives kollektivt af medlemmerne. Det betyder at også du kan redigere denne beskrivelse og dermed gøre den bedre.



De senest indberettede arter i Naturbasen: