Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

14. september 2013

Glimrende bog om mariehøns

Hvis man er interesseret i mariehøns, kan det godt være svært at finde en god bog om emnet. Natur og Museums hæfte om emnet er glimrende men kortfattet, og selvom jeg har ledt længe efter det, er det endnu ikke lykkedes mig at finde en "Handbook of the ladybirds of Europe" eller noget tilsvarende. Men nu har jeg fundet noget, der er næsten lige så godt, nemlig bind nr. 10 i den engelske serie Naturalists Handbooks.

Ladybirds

af Helen Roy, Peter Brown, Richard Comont, Remy Poland og John Sloggett

Naturalists'' Handbooks 10

Pelagic Publishing 2013

Bogen er først og fremmest skrevet udfra engelske forhold og til engelske naturinteresserede, men forskellene mellem den engelske mariehønsefauna og den danske er minimale - de er for eksempel også midt i en rivende invasion af harlekinmariehøns, og artsudvalget er stort set det samme.

Her kan man læse om mariehøns biologi og anatomi, man kan høre interessante ting om deres udvikling, forsvarsmetoder og forholdet til både fjender og bytte/byttedyr. Kapitlet om de genetiske og biologiske forhold bagved den store variation som man finder hos nogle arter er meget spændende, ikke mindst fordi det netop er sådanne forhold, der går det svært at bestemme arter som tiplettet og harlekinmariehøne med sikkerhed. Nogle forskere har beskrevet flere hundrede forskellige farvevarianter af harlekinmariehønen.

Der er også spændende ting af læse om harlekinmariehønen og hvordan og hvorfor den er kommet til Europa, og ikke mindst hvorfor den har så stor succes i forhold til de andre arter af mariehøns.

Det vigtigste i bogen er dog bestemmelsesnøglerne. Der er tre. Den første dækker 26 af de største arter, og medtager adskillige former af de mere variable arter. Den anden nøgle dækker alle voksne i familien Coccinellidae - heriblandt andskillige Scymnus arter, som åbenbart ikke er helt så umulige at skelne fra hinanden som man skulle tro. Og til sidst er der en nøgle til store larver af de arter som er med i den første nøgle.

Endelig er der et afsnit som beskriver teknikker og metoder til at studere mariehøns og holde dem i fangenskab, og ikke mindst forslag til emner som er værd at studere nærmere. Selvom mariehøns er velkendte dyr, er der åbenbart stadig meget man ikke ved om deres biologi.

Helt uden skønhedspletter er bogen dog ikke. Det er for eksempel irriterende, at nogle af plancherne er i farver, mens andre er i sort hvid, og det virker fuldstændig meningsløst at have små billeder og vignettegninger i sort hvid, når teksterne til dem specifikt omtaler forskellige farver.

Men ellers er det bogen for enhver mariehønse entusiast.


Foto: Lars Thomas

De senest indberettede arter i Naturbasen: