Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

15. september 2013

Det lysner for de tanginteresserede

Det er ikke altid lige nemt at være interesseret i tang i Danmark. Ikke fordi der er nogen mangel på tangplanter, men fordi det kan være svært at finde litteratur, der gør det muligt at bestemmes de forskellige arter med nogenlunde sikkerhed - specielt hvis man ikke har adgang til mikroskoper så man kan studere formen på kloroplaster og hvad der ellers skal til, hvis man vil være helt sikkert i sin sag. Hæftet om tang fra Natur og Museum er udmærket, men kortfattet. Der er lidt mere godt i Havets dyr og planter af Marianne Køie og Aase Kristiansen, men hvis man vil bestemme mere end de største og mest karakteristiske brunalger kommer man nemt ud i problemer.

Men frygt ikke - thi der er hjælp at hente.

I den engelske bogserie "Seasearch", der er specielt henvendt til dem, der er interesseret i havets kryb, kravl og gevækster, er der et bind om tang - og det gør tingene betydeligt nemmere.

Seaweeds of Britain and Ireland

af Francis Bunker, Juliet Brodie, Christine Maggs og Anne Bunker

Wild Nature Press 2012

SoBaI er meget omfattende og dækker alle ikke-mikroskopiske arter. Der er endda nogle med, som vi ikke har her i Danmark - de Britiske Øer har en mere omfattende tangflora end vi har i Danmark - men det gør ikke spor. Med de voksende havtemperaturer er det sikkert kun et spørgsmål om tid før de dukker op i danske farvande.

Hver enkelt art er illustreret med fotografier, og der er nøgler til vanskelige grupper, bemærkninger om de enkelte arters biologi og ikke mindst hvad man kan forveksle dem med. Og så er det hele lige pludselig meget nemmere.

Selvom det er en god bog, skal man dog ikke lade sig rive totalt med. Det ER svært at bestemme tangplanter, specielt de mange små buskformede brun- og rødalger, og der vil altid være nogen, der aldrig kan placeres med sikkerhed. Men med SoBaI i hånden vil det helt sikkert gå bedre end før.


Foto: Lars Thomas

De senest indberettede arter i Naturbasen: