Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

26. oktober 2013

Kunsten af forstå en fuglekigger

Dybest set hører det vel ingen steder hjemme at anmelde en film på denne hjemmeside, og da slet ikke en Hollywood-produktion, men jeg vil nu alligevel anbefale folk at gå på jagt efter en DVD med "The Big Year". Den har nemlig aldrig været oppe i danske biografer, og den findes mig bekendt heller ikke på nogle af de mange film-hjemmesider. Det er den perfekte film til alle dem der er i familie med, gift med eller kæreste med en rigtig fuglenørd. Trods den lidt sentimentale Hollywood indpakning giver den en god fornemmelse af hvad det er, der kan drive virkeligt passionerede fuglekiggere til at slippe alt hvad de har i hænderne, når de hører om en sjælden fugl - også selvom det måtte være deres kone.

Titlen "The Big Year" hentyder til den amerikanske betegnelse for et forsøg på at se det største antal forskellige fuglearter i USA i løbet af et kalenderår. Denne uofficielle konkurrence har løbet i mange år - den officielle rekord er for øjeblikket 745 forskellige arter.

I filmen følger man tre mænd i deres forsøg på at gennemføre et Big Year, og de glæder og sorger, der kommer ud af det. Der er Kenny Bostick, spillet af Owen Wilson, mesteren, der vil gøre stort set alt for at bevare pladsen som nummer 1 - inklusive stikke af fra en aftale på en fertilitetsklinik med sin kone fordi han får en melding om en sneugle, som han mangler på sin liste.

Der er Brad, spillet af Jack Black, en computermand, der i de fleste sammenhænge i sit liv er en fiasko. Han er midt i trediverne og bor hjemme hos sine forældre efter en skilsmisse. Han ser The Big Year som en mulighed for at udrette noget stort - hans far derimod opfatter ham som en slapsvans, der ikke gider lave noget ordentligt med sit liv.

Endelig er der Stuart, spillet af Steve Martin, direktøren for et stort kemikaliefirma, der vil til at trække sig tilbage, og som har drømt om at gennemføre The Big Year siden han var dreng. Desværre gør medarbejderne i hans firma hvad de kan for at trække ham tilbage bag skrivebordet igen.

Jeg skal ikke afsløre for meget om hverken filmens forløb eller slutning, men kun sige, at den er værd at se for alle der har fuglekiggere tæt inde på livet.



Foto: Lars Thomas

De senest indberettede arter i Naturbasen: