Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

8. december 2014

NY BOG: Harrild Hede og Nørlund Plantage - Historie og natur

Harrild Hede og Nørlund Plantage - Historie og natur

Niels Peter Brøgger og Bo Daugård (red.), Harrild Hede og Nørlund Plantage - Historie og natur, 2014, Foreningen Forlaget Boeslund, 184 sider. Pris. Kr. 169,- Sælges hos udvalgte forhandlere lokalt - og ved henvendelse via www.broeggernet.dk/side4

Lad det være sagt med det samme: Det her er en dejlig bog, som jeg varmt anbefaler!

En grundig og meget læseværdig beskrivelse af et 3000 hektar stort statsejet naturområde (placeret i den midtjyske Ikast-Brande Kommune), der rummer så mange facetter, at det er et livslangt studie værdigt. Bogen emmer af oplevede erfaringer fra heden og plantagen; selvoplevet af de 15 forfattere, der med hver sin indfaldsvinkel og faglige speciale i bogens kapitler skriver løs om deres passion.

Med flere end 30 kapitler, der hver fokuserer på en dimension af den samlede beretning om området, kommer bogen langt omkring, hvilket er en stor styrke. Her fortælles om naturgrundlaget som landskabsdannelsen og Holtum Å, om kulturhistoriske vinkler som naturligvis heden og plantagen, de gamle gårde, engvanding, vandmølle, dambrug, jagten og tyttebærplukning. Om skelsættende begivenheder som sandflugtsbekæmpelse, våbennedkastninger under 2. Verdenskrig og den store brand i Nørlund i 1971 til indvielsen af Naturcenter Harrild Hede i 2013, der forståeligt nok har været anledning til at få opdateret og stærkt udvidet den bog om "Nørlund Plantage og Harrild Hede", som de to aktuelle redaktører også var drivkræfter i at få udgivet i 1993. En håndfuld af teksterne med historiske dimensioner er taget med fra den gamle til den nye udgave.

Videre er der gode artikler om en stor del af de dyr og planter, svampe og laver, som sammen med det storslåede landskab er hovedattraktionen i området. Nævnes skal afsnit om Enebærtræerne, hvor der publiceres en original undersøgelse af Eners størrelse og køn, vækst, skader på Ene og reproduktion. Også en præsentation af karakterfuglene på heden er interessant, med et par historiske afstikkere til Urfuglens og Hjejlens nu hedengangne liv som ynglefugle derude. Pattedyr, på nær de mindste, er omtalt i en artikel, der efterfølges af afsnit om padder og krybdyr, sommerfugle, guldsmede og et om edderkopper, biller og bier.

Lidt mindre plads får artikler om planterne, svampene og laverne på Harrild i Nørlund, men det er gode artikler, der i tråd med de øvrige "naturhistoriske artikler" fokuserer på de mange sjældenheder og specialiteter, naturen dér er så rig på.

Et andet særkende er, at de forskellige forfattere til denne gruppe af artikler tydeligvis kender området, så gennemgangen af naturværdierne samtidig bliver læst som en vejledning i at komme af sted og selv opleve "diamanterne".

Bogen rummer grundig omtale af Naturcenter Harrild Mølle og aktivitetsmulighederne der, og det er en meget brugbar inspirationskilde til de mange kommende brugere af naturcenteret og dermed naturen. Bag naturcenteret står den lokale Ikast-Brande Kommune og Naturstyrelsen Midtjylland, om hvilken sidstnævnte der er en kort artikel om denne ''enhed''s bemanding og skovdrift. Den lokale skovfoged fortæller i et kapitel anekdoter om nogle af de mennesker og fænomener, der har eller havde tilknytning til egnen. Det er underholdende kapitel, der godt kunne have været længere; der er sikkert andre gode "røverhistorier", der tåler at blive skrevet ned.

Layout og tryk er i høj kvalitet. Billedsiden er flot med et stort udvalg af glimrende fotos, inklusive et ganske aktuelt foto af en ulv fra juli måned i år! Et godt træk er at bringe flere artikler fra historiske kilder, heraf to af dem i fotografisk genoptryk.

Bogen slutter med fire personlige fortællinger om forfatternes respektive forhold til området, der opleves med henholdsvis naturvejlederens, bankmandens, friluftsmenneskets og hedefruens sanser. Beretninger, der hver især og sammen med resten af bogen giver lyst til at komme en tur på heden og i plantagen. Rigtig god tur!

PS: Bemærk prisen, som er "et godt tilbud" fra det midtjyske (y)

Lars Jørgen



Foto: Forsiden...

De senest indberettede arter i Naturbasen: