Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

28. februar 2015

Vi starter helt helt Forfra…

På trods af en meget mild vinter er der endnu ikke for alvor kommet skub i væksterne derude. Det må gerne ske i denne tråd, som jeg ser frem til vil blomstre i alskens farver og sprudle af forårsenergi og godt humør. Men vejrudsigten for de nærmeste dage er nu kun en kende forårsagtig – vinden er stadig kold – og i næste uge lover de sørme vinterligt vejr. Vi må derfor sikkert en stund endnu supplere med småkravl, fluer, tvivlsomt grønskriftede svampe og andre uhyrer fra skov, strand og mose – herligt med den mangfoldighed der trods alt er at finde.

I dag loves der godt nok en del solskin og det vil Per i Øksedal givetvis tage til indtægt, da han jo i mangel af en 29. i denne måned har valgt at fejre fødselsdag i dag. Nu lader vi os jo ikke narre – det er jo ikke et ”ta’ selv bord” at have fødselsdag - og vejrudsigten for søndag ser i mine øjne da også langt mere passende ud ;-) - Vi får se, vi får se (PTP udtryk). - Per er forresten ikke meget for gratulationer på dagen 8-), så skriv endelig for at drille ham lidt ;-)

I slutningen af 1700-årene blev der virkelig startet forfra – man savnede en dansk flora. I 1793 udsatte J. v. Bülow derfor gennem Naturhistorieselskabet en præmie for den bedste "Dansk systematisk Beskrivelse af de i Dannemark vildtvoxende og dyrkede Væxter med korte Anmærkninger om sammes Nytte i Brug og Anvendelse". To værker blev præmieret. Første præmien gik til J.W.Hornemann og andenpræmien til C. G. Rafn.

I 1796 udkom så J.W.Hornemanns ”Forsøg til en dansk oeconomisk Plantelære”. Første udgaven var i ét bind, mens de senere oplag, der også omfattede norske og holstenske planter var i 2 bind. Første del af Rafns værk udkom også i 1796, mens den resterende del kom i 1800.

Mange af plantenavnene i floraerne er genkendelige, mens andre kræver lidt hjælp fra det latinske eller beskrivelsen, hvor men iøvrigt gjorde meget ud af at fortælle om anvendelsen.

Hvem kan mon gætte den her? – det latinske navn har jeg dog udeladt :-)

Almindelig Busmekker

De øverste Stængelblade sidde 3 tilsammen. Roden krybende, grenet. Stængelen stribet, rund, leddet. De nederste Blade fierede. Småbladene aflange, hjerteformede, takkede. Den er et almindelig Ukrudt i Haver, blomstrer i Juli.

Nytte: Omkring Hanover blandes om foråret dens blade i Kaal. Den ædes af Kvæg, Sviin og Heste. I Sverrig spises dens unge Blade. Bierne trække af Blomsterne.


Tilbage til nutiden – Per skal jo fejres i dag. God jagt og velkommen i tråden :-)

Men hov - vi linker naturligvis til den forrygende tråd forud: www.fugleognatur.dk...show_message

Stor tak for indsatsen Finn – din Krone er velfortjent (y) (y) (y)



Foto: Kirsebær-Kornel - blomstrer tidligt

De senest indberettede arter i Naturbasen: