Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

15. september 2015

Ny Homo art fundet i Sydafrika.

Under to udgravninger i november 2013 og marts 2014 har palæontologer gjort et spektakulært fund i en hule i Sydafrika.

Man har fundet ikke mindre end 1550 knogler og knoglefragmenter af en hidtil ukendt art i slægten Homo.

Fundene blev publiceret online 10. september.

Fundet er spektakulært af flere grunde: Først og fremmest fordi der er et væld af knogler, der kan give et detaljeret overblik over artens anatomi.

Mange hominider er baseret på meget fragmenterede skeletrester, der kan besværliggøre konkrete sammenligninger mellem arterne.

Arten – som har fået navnet Homo naledi – har et par overraskende træk. Det er en primitiv Homo med et beskedent hjernerumfang, men bl.a. tænderne, hænderne og fødderne er klart Homo fremfor den mere primitive Australopithecus.

Dateringen volder forskerne problemer, og den er endnu ikke på plads. Anatomisk er H. naledi mere primitiv end både H. rudolfensis og H. habilis. Om den er ældre, ved man ikke endnu, men det er en interessant brik i puslespillet under alle omstændigheder, bl.a. i forbindelse med opdagelsen af, at deciderede redskabskulturer var til stede længe før vi havde troet.

www.fugleognatur.dk...show_message

Den videnskabelige artikel er online og frit tilgængelig her:

elifesciences.org...e09560

Den er måske lidt lang og tør, men hvis man bare skimmer afsnittene ”differential diagnosis” og ”discussion” har man det væsentligste med. Resten kan sagtens springes over, hvis man ikke er fag-nørd.



Måden knoglerne er fundet på, er i sig selv værd at granske over, for de er nemlig fundet langt inde i en næsten ufremkommelig hule.

På grund af en meget snæver indgang, er knoglerne ikke forstyrret af rovdyr og ådselædere.

Det ville være underligt, hvis et stort antal individer i H. naledi tilfældigvis alle sammen er vaklet ind i hulen kort før de døde, så de er sandsynligvis anbragt der, efter de døde.

Hvis det er tilfældet, er der tale om en form for dødsritual, og det er højst overraskende, hvis det viser sig, at en så primitiv art praktiserer nogen former for riter.

Hulens beskaffenhed, problemer med dateringen og måden knoglerne er fundet på, er beskrevet i en selvstændig artikel.

elifesciences.org...e09561


De senest indberettede arter i Naturbasen: