Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

14. september 2016

Efterlysning: Zygiobia carpini ("Avnbøgbladgalmyg")

Galmyggeslægten Zygiobia omfatter på verdensplan kun to arter. Begge arter er tilknyttet avnbøg (Carpinus betulus). Zygiobia carpini forårsager en distinkt, gerne sammenløbende, fortykkelse af bladets midterribbe, vældigt karakteristisk i efteråret (se vedhæftede foto). Hver enkelt miterribbe-opsvulmning indeholder en hvid galmyggelarve.

Det første danske fund af arten blev gjort i 1897, i Charlottenlund, det næste i 1930 (Sibberup Vang i Nordsjælland). Efter årtusindskiftet er arten registreret fra en række lokaliter i storkøbenhavn samt fra Fyn og - sidste år - fra Verdens Ende (!) på Als.

Men hvad med resten af Sjælland? Lolland-Falster-Møn? Bornholm? Østjylland? Avnbøgs hovedudbredelsesområde i Danmark er jo Østjylland og videre østpå, så værtsplanter mangler der ikke. Jeg har selv kigget grundigt (og indtil videre forgæves) efter den på et par avnbøgsrige lokaliteter: Ulvshale på Møn, i Døndalen på Bornholm, Ornebjerg på Sydsjælland.

Arten er beskrevet fra Østrig (1874) og er udbredt over store dele af Central- og Vesteuropa, fra England i vest til Ukraine i øst. Og den er hyppigt registret i værtslandene; den er eksempelvis kendt fra alle 13 tyske delstater og fra Belgien er der ikke mindre end 49 observationer! I Skandinavien er den, foruden Danmark, kendt fra Skåne.

Gallen er jo ret iøjnefaldene, så måske arten bare er halvsjældent forekommende i Danmark, men jeg synes det skal komme an på en eftersøgning! God jagt :-)



Foto: Simon Haarder

De senest indberettede arter i Naturbasen: