Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

24. september 2016

GeoArt bygningerne sat til salg - konservator Axel Diderichsens gamle Nordsjællands Naturmuseum

GeoArt ved Asserbo er sat til salg. For 25 år siden blev bygningerne overtaget af et lærerpar, som havde etableret en sten-forretning ved rundkørslen til Kregme, før man kommer til Frederiksværk. De fandt i bygningerne plads til en flot stensamling, men også til kunsthåndværk fra Bali, som de besøgte årligt, og hvorfra de fik sendt små og store ting, smukt forarbejdet og interessant, bl.a. kan man stadig købe polerede stole og bænke med stærkt naturpræg i formerne. Lærerparret har nu ønske om at stoppe, og bygningerne samt den tilhørende store grund og jorde er sat til salg for 3,8 millioner kr. Bygningerne er beliggende i en naturpark på 3 tdr. land, der mod nord tilgrænser Tisvilde hegn, mod syd Arresø, mod øst Ramløse Å og mod vest Ramløse Sand, nøjagtigt ved 37 km stenen Helsingør-Frederiksværk. Hvis man vil købe samlingen med, er de ikke uvillige til at sælge. En køber er nemlig endnu ikke fundet, i hvert fald er der ikke indgået nogen endelig handel, så lærerparret tager igen i år til Bali for at købe ting til forretningen. (Stedet er et slags gratis-adgang museum, men fungerer altså som en forretning).

Bygningerne skyldes konservator Axel Diderichsen, som fandt på at bygge og etablere et Nordsjællands Naturmuseum. Det kunne fremvise store grupper af Europas fugle, visse pattedyr, ca. 900 arter sommerfugle og et lille udvalg af fisk. I fuglesamlingen var der arter, som var blevet sjældenheder, bl.a. ørne og storke med flere. Rovfuglesamlingen gik for at være den fineste i Danmark, og var et resultat af 40 års speciel interesse for disse fugle. Uglesamlingen indeholdt alle Europas 13 arter, fra den store hornugle til den lille spurveugle. Spættegruppen var også komplet med 9 arter. Fuglesamlingen var på omkring 500 eksemplarer. Blandt dagsommerfuglene var der svalehale, nu en sjældenhed. Sort apollo - nu vist uddød i Danmark - i fine eksemplarer. Endvidere 4 smukke Colias palæno, fanget på den nu udstykkede »Palænoslette« i Asserbo. Blandt fiskene sås flere sjældenheder, f. eks. Gaffelmakrellen, som kun er taget få gange i Danmark. Arresøens prægtigste fisk Sandarten sås i et kæmpeeksemplar.

Samlingerne var opstillet systematisk, dog med enkelte panoramaer. Præparaterne var fremstillet og opsat af museets ejer og skaber konservator Axel Diderichsen selv. Otte år gik fra museets 1000 etagemeters bygning blev påbegyndt til udstillingen blev åbnet. I projektet, der oversteg en værdi af en million kr., var også et bibliotek og studielokale samt et filmlokale. Foråret 1967 åbnedes museet i al beskedenhed for publikum, hvoraf mange med trofasthed fulgte arbejdet ved jævnlige besøg. Mangel på økonomiske midler forsinkede færdiggørelsen af naturmuseet.



Foto: GeoArt, foto: Ole Terney

De senest indberettede arter i Naturbasen: