Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

11. januar 2008

Ectopsocus petersi - en ny barklus for Danmark

Sidste vinter (d. 3. februar 2007) fandt Anne Vibeke Tossell en mængde barklus (Psocoptera) i sin have i Åbyskov på Fyn ved at banke på træer og buske. Krister Hall var her på fugleognatur hurtigt ude med en formodning om, at det kunne være Ectopsocus petersi Smithers, 1978 – en art, som er under spredning i Nordeuropa, og som både i Norge og Sverige blev meldt for første gang i 2006, mens den allerede er temmelig udbredt i England.

Jeg har for nylig haft mulighed for at præsentere Bo W. Svensson, som for tiden skriver om barklus i den svenske nationalnycklen, for Anne Vibekes fotomateriale, og han har fastslået, at arten faktisk er Ectopsocus petersi, som hermed for første gang er rapporteret fra Danmark.

Ectopsocus petersi spreder sig primært med planteskolemateriale og har en holarktisk udbredelse. Hvor den oprindelig stammer fra synes dog ikke helt klart. Den forekommer på mange forskellige træer og buske, såvel løvtræer som nåletræer, og den er aktiv næsten hele året rundt. Blandt de voksne finder man både kortvingede og langvingede eksemplarer, som umiddelbart ser ret forskellige ud. Nymferne er naturligvis uvingede eller – i sidste stadium – med korte vingeanlæg.

Det kunne være spændende at få konstateret, hvorvidt arten allerede forekommer andre steder i Danmark. Sålænge vinteren er mild – som i øjeblikket – vil jeg derfor opfordre til at finde en fangbakke frem og gå ud og banke på nogle træer og buske i haver og parker. Om ikke andet kommer der garanteret en masse andre småkræ i bakken ...

Tak til Bo for bestemmelsen og til Anne Vibeke for tilladelse til at anvende billedmaterialet i forbindelse med denne artikel.

Referencer

Hvilket insekt? www.fugleognatur.dk...show_message

National Barkfly Recording Scheme (Britain and Ireland). www.brc.ac.uk...gallery

Staverløkk, A. & Sæthre, M.-G., 2007: Bioforsk. Rap. Vol. 2, 66 (s. 39). www.dirnat.no/multimedia.ap...

Ectopsocus petersi (Ectopsocus petersi) www.fugleognatur.dk/artintro...


Foto: Anne Vibeke Tossell

De senest indberettede arter i Naturbasen: