Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

4. januar 2018

De der edderkopper er ikke så slemme endda...

LYNNE KELLY

Spiders

Learning to love them

Allen&Unwin 2009

Hvis du er en af dem, der gerne vil vide lidt generelt om edderkopper, deres forekomst, biologi og generelt mærkelige egenskaber, så er Spiders lige noget for dig. Og hvis nu du lider af araknofobi, og egentlig gerne vil gøre noget ved det, så er denne bog i allerhøjeste grad lige noget for dig. Forfatteren, den australske journalist Lynne Kelly, led selv af voksende edderkoppeskræk, men besluttede sig for at gøre noget ved det. Hun gik fra at have mareridt om store behårede edderkopper, til at vandre rundt om natten og afmærke hvor der boede edderkopper i hendes have med hvide engangsknive af plastik. Hvis du derimod allerede er velbevandret i edderkopper, så er Spiders nok ikke noget for dig – og man kan slet ikke bruge den til at artsbestemme noget med. Det er ikke en bog for nørder, men man kan risikere at blive en ved at læse den.

Bogens to største problemer er, for det første, at den er australsk, og de beskrevne edderkopper derfor i meget høj grad er australske. Og for det andet, and den i vid udstrækning er illustreret med nogle meget små og fesne sort-hvide fotografier, hvor man i nogle tilfælde næsten ikke kan se hvad de forestiller, om man så må sige.

Så må man i stedet fryde sig over de mange detaljerede beskrivelser af edderkoppernes biologi, byttejagt, netspinderi og yngleadfærd (ja, det sker ofte, at hannerne ender som en snack for hunnerne, men det er på ingen måde en fast regel).

Der er også passende grusomme historier om de forskellige former for edderkoppegift og hvilke skader de kan være årsag til, og så en række små lækkerier såsom om edderkopper der kan stridulere og lave lyde i en sådan grad, at en af arterne kaldes for fløjteedderkop. Så er der edderkopper, der åbenbart er for dovne til at spinde deres eget net. I stedet drager de hærgende og plyndrende ind i andre edderkoppers net, æder ejeren, hvis vedkommende protesterer, og derefter overtager hele baduljen. Og der er endda en historie om hvordan en animator arbejder, når en edderkop skal have liv som tegnefilmsfigur.



Foto: Lars Thomas

De senest indberettede arter i Naturbasen: