Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

17. juli 2018

Aprophora pectoralis - ny skumcikade for Danmark

Søndag den 15. oktober var vi (Linda Kjær-Thomsen og Lars Thomas) taget en tur til Pinseskoven på Vestamager i håb om at se Ilia. Lars Andersen havde lovet at pege os i den rigtigt retning, så vi kunne få udfyldt dette grimme hul på vores respektive artslister. Det lykkedes også til fulde – vi så en enkelt om end lidt slidt ilia-hun og tre iris – men lidet anede vi, at vi skulle få en endnu større overraskelse med hjem.

Mens vi gik og puslede rundt i området omkring Pinseengen, rystede vi flere af de pilebuske, der vokser i området, og her og der faldt der nogle meget store cikader ned i bakken. Ved første øjekast lignede de store skumcikader, men så alligevel ikke. Farverne var lidt udvaskede, og man kunne ikke se de store skumcikaders karakteristiske bånd på siderne. Og så larmede de – altså ikke fordi de stridulerede – men når de fløj, med stærkt brummende og raslende vingeslag.

Vel hjemkommet med kræene forsøgte vi at artsbestemme dem, men uden rigtigt at have heldet med os. De lignede ikke nogle af de skumcikader vi allerede kender fra Danmark. Og hvad gør man så, når man går i stå med en cikade. Man henvender sig selvfølgelig til cikademesteren Ulrik Hasle Nielsen, der heldigvis kunne komme os meget hurtigt til hjælp. Cikaderne vi havde fundet, hedder Aprophora pectoralis, og de er ikke tidligere kendt fra Danmark.

www.fugleognatur.dk...show_message

Ifølge Ulrik Hasle Nielsen er det dog ingen overraskelse at finde dem. De er almindelige både syd og øst for Danmark. Men en gang skal jo være den første – så den danske artsliste er endnu en gang blevet lidt længere.

Fotoet viser et af dyrene on location - et belægseksemplar vil senere blive sendt til Ulrik Hasle Nielsen.



Foto: Lars Thomas

De senest indberettede arter i Naturbasen: