Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

19. februar 2019

Den danske mosflora, Del II. Levermosser og hornkapsler er - endelig - udkommet

I 1976 udkom Den danske mosflora del I, Bladmosser (”Den lille røde”) og planen var, at den hurtigt skulle efterfølges af del II, som skulle omhandle levermosser og tørvemosser. Manuskript til levermosdelen forelå i 1980, men udgivelsen blev opholdt da tørvemosdelen ikke var færdig. Siden da har manuskriptet, udarbejdet af Kell Damsholt med assistance fra Anne Grethe Andersen, Dorte Friis Boesen Eva Clausen og Gert Steen Mogensen, cirkuleret i fotokopier blandt en del mosfolk, men Jette Lewinskys omhyggelige tegninger af alle arterne har derimod ikke været tilgængelige på samme måde. Gennem en prisværdig indsats fra Irina Goldberg og Jan Larsen er det nu med 38 års forsinkelse lykkedes at samle og opsætte manuskript og tegninger så levermosfloraen har kunnet udgives som netpublikation. Der foreligger ikke tilladelse til at anvende den desværre alt for tidligt afdøde Jette Lewinskys tegninger til tryk, så levermosfloraen vil ikke blive udgivet som trykt bog ligesom del I blev det. Netudgaven har dog samme format som ”Den lille røde”, blot er omslaget grønt, så mon ikke dette simpelthen bliver ”Den lille grønne”.

38 år er lang tid, og der er da også blevet fundet flere nye levermosarter i dette tidsrum. Det er lykkedes at får Kell Damsholt til at tilføje beskrivelser af de nytilkomne arter, men illustrationer hertil mangler dog. Den seneste tilføjelse til den danske levermosflora, Scapania lingulata (fundet i 2017) nåede heller ikke med. Udgivelsen af del I i 1976 stimulerede til en fornyet interessere for mosser, og i årene efter blev kendskabet til den danske bladmosflora udvidet betydeligt. Det er håbet, at den nye levermosflora tilsvarende vil stimulere interessen for disse smukke og forunderlige vækster. Hent frit den nye flora her: www.bryologkredsen.dk.



Foto: Bent Odgaard

De senest indberettede arter i Naturbasen: