Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

12. marts 2009

Tenthredo slægten - retningslinier

Generelt

Antennerne har 9 led. Kroppen er forholdsvis slank. Forvingens lancetcelle har en lige tværstreg.

T. amoena - 8-10 mm - juni/august - lokalt almindelig

Hovedet er sort med gult mundparti og gule kindbakker. Antennerne er sorte undtaget 1. led, som er gult. Forbrystet (pronotum) har gule bagkanter. Brystet (thorax) er sort. Bageste brystskjold (scutellum) er gult. Vingeskællene er gule. Hos hunnen er 3.-5. bagkropsled (tergit) helt sorte, 1. og 5. led har gult, ubrudt bånd og 7.-9. led har gul bagkant. Hos hannen har 1. og 5. led ubrudt, gult bånd, 8.-9. har gul bagkant og resten er sorte. Alle hunnens benpar er gule med sorte lår, mens hannens forreste og mellemste benpar er gule og bageste benpar gule med sorte lår, sort ring nederst på skinnebenene og sorte fødder.

T. arcuata - 8-11 mm - april/juni - almindelig

Hovedet er sort med gult mundparti og gule kindbakker. Antennerne er sorte. Forbrystet (pronotum) er sort med gule bagkanter. Brystet (thorax) er sort med gule sidepletter. Bageste brystskjold (scutellum) og dets vedhæng er gule. Vingeskællene (tegula) er gule eller med gul rand. Hos hunnen er bagkroppen (abdonem) sort på oversiden og undersiden med gule brudte bånd undtaget 1. og 7. led (tergit), hvor båndet er ubrudt. Hos hannen er undersiden mere gul og 1., 6. og 7. led er ubrudte. Forreste og mellemste benpar er gule. Bageste benpar er gule med sorte tegninger på lår og skinneben.

T. atra - 9-12 mm - maj/juli - almindelig

Hovedet er sort med hvidgult mundparti, hvidgule kindbakker. Antennerne er sorte. Brystet (thorax) er sort. Vingeskællene (tegula) er røde. Hos hunnen er bagkroppen (abdonem) sort. Hos hannen er 3.-5. led (tergit) røde. Forreste og mellemste benpar er røde. Bageste benpar med sorte tegninger nederst på skinneben og sorte fødder.

T. balteata - 9-10 mm - juli/august - sjælden

Hovedet er sort med hvidt mundparti og kindbakker. Antennerne er sorte på de 3-4 inderste led og ellers lyse/hvide. Forbrystet (pronotum) har hvid bagkant. Brystet (thorax) er sort. Vingeskællene (tegula) er lyse/hvide. Bagkroppen (abdonem) er rød med 1. og 9. led sorte. Benene er røde med sorte tegninger.

T. brevicornis - 8-11 mm - juni/august - almindelig

Hovedet er sort med hvidgult mundparti, hvidgule kindbakker. Antennerne er sorte. Forbrystet (pronotum) har gul bagkant. Brystet (thorax) er sort med gule sidepletter. Bageste brystskjold (scutellum) og dets vedhæng er gule hos hunnen, mens de oftest er sorte hos hannen. Vingeskællene (tegula) er gule. Bagkroppen (abdonem) er sort med gule, brudte bånd undtaget på 1. led, hvor båndet er ubrudt. Benene er gule med sorte tegninger.

T. campestris - 12-14 mm - juni/august - lokalt almindelig

Hovedet er sort med gult mundparti og gule kindbakker. Antennerne er gule/rødgule mørkest ved basis. Vingeskællene (tegula) er røde. De 4-5 første led (tergit) på bagkroppen (abdonem) er gule/rødgule, resten er sorte. Forreste benpar er gule/rødgule, mens mellemste og bageste benpar er gule/rødgule med sorte lår. Vingerne har mørk spids.

T. colon - 10-13 mm - juni - almindelig

Hovedet er sort med hvidt mundparti og hvide kindbakker. Antennerne er sorte med de 3 yderste led hvide. Brystet (thorax) er sort med hvid plet på siden. Vingeskællene (tegula) er røde. De første 2-4 led (tergit) på bagkroppen (abdonem) er sorte, resten er røde. Forreste og mellemste benpar er røde med sorte tegninger på skinnebenene. Bageste benpar er røde med sorte lår og fødder.

T. fagi - 12-13 mm - juni/juli - sjælden

Hovedet er sort med hvidt mundparti og hvide kindbakker. Antennerne er sorte med 6.-8. led hvide. Forbrystet (pronotum) har hvid bagkant. Bageste brystskjold (scutellum) er hvidt eller sort med hvid plet. Hos hunnen er bagkroppen (abdonem) sort med hvid bagkant på 1. led (tergit). Hos hannen er den mørk, brunlig med de midterste led en anelse lysere. Hunnens ben er røde med sorte lår. Hannens forreste og mellemste benpar er sorte med hvide tegninger; bageste benpar er sorte med hvidt ved basis.

T. ferruginea - 10-13 mm - maj/juni - lokalt almindelig

Hovedet er sort med hvidt mundparti, hvide kindbakker og tydeligt, hvide øjenrande. Antennerne er sorte på de første 3-4 led og mere eller mindre hvide/lyse på resten. Forbrystet (pronotum) har hvide bagkanter. Brystet (thorax) er sort på oversiden og hvidt/lyst på undersiden. Vingeskællene (tegula) er hvide. Bagkroppen (abdonem) er rød. Benene er røde med sorte tegninger på skinneben og sorte lår.

T. livida - 12-15 mm - maj/juli - almindelig

Hovedet er sort med hvidt mundparti og hvide kindbakker. Antennerne er sorte med de yderste 3-4 led hvide. Brystet (thorax) er sort med hvid plet på siden. Bagkroppen (abdonem) hos hunnen er sort på de første 4 led og rød på resten (hos var. dubin er alle led dog sorte). Hos hannen er de første 2 led sorte, 3. og 4. led er blege nærmest transparente på oversiden og resten røde. Forreste og mellemste benpar er rødbrune. Bageste benpar er røde med sorte fødder.

T. maculata - 12-14 mm - juni/august - almindelig

Hovedet er sort med gult mundparti, gule kindbakker. Antennerne er sorte. Forbrystet (pronotum) har gule bagkanter. Brystet (thorax) sort. Bageste brystskjold (scutellum) gult. Vingeskæl (tegula) gule. Bagkroppen (abdonem) hos hunnen er sort med 4. og 5. led (tergit) gule. Hos hannen er bagkroppen helt gul med sort tegning på oversiden ved 1. og 9. led. Hunnens forreste og mellemste benpar er gule med sorte lår; bageste benpar også med sorte tegninger nederst på skinneben. Hannens forreste og mellemste benpar er gule med sorte tegninger; bageste benpar med sorte lår og skinneben.

T. mandibularis - 13-14 mm - juni/juli - sjælden

Hovedet er sort med hvidt mundparti, hvide kindbakker. Antennerne er sorte. Forbryst (pronotum) og bryst (thorax) er sorte. Bagkroppen (abdonem) er sort med hvid plet på hver side af 1. led (tergit). Forreste og mellemste benpar er orange med sorte overlår. Bageste benpar sorte. Vingerne er røgfarvede.

T. mesomela - 10-12 mm - maj/juli - almindelig

Hovedet er grønt med sort overside og sorte antenner. Forbrystet (pronotum) er grønt med sorte tegninger. Brystet (thorax) har sort overside, grønne sider med sorte tegninger og grøn underside. Vingeskæl (tegula) er grønne. Bageste brystskjold (scutellum) og dets vedhæng er grønne. Bagkroppen (abdonem) har sort overside med grøn bagkant på hvert led (tergit), grønne sider og grøn underside. Benene er grønne med sorte tegninger.

T. moniliata - 10-12 mm - maj/juni - sjælden

Hovedet er sort med hvidgult mundparti og hvidgule kindbakker. Antennerne er sorte med hvidgul plet ved basis. Forbryst (pronotum) er sort med hvid bagkant. Bryst (thorax) er sort med hvid plet på siderne. Vingeskællene (tegula) er røde. Bagkroppen (abdonem) er sort med 3.-5. led (tergit) røde og hvid plet på siderne af 1. led. Benene er røde med sorte hofter og sorte tegninger på bageste benpars lår.

T. notha - 8-11 mm - juni/august - almindelig

Hovedet er sort med hvidgult mundparti og kindbakker. Antennerne er sorte med 1. led gult. Forbrystet (pronotum) har gule bagkanter. Brystet (thorax) er sort med gule sidepletter. Bageste brystskjold (scutellum) og dets vedhæng er hos hunnen gule, mens de hos hannen oftest er sorte. Vingeskællene (tegula) er gule. På hunnens bagkrop (abdonem) er 1. led (tergit) helt gult og 7. led altid med brudt, gult bånd. Hos hannen er 1. led sort med gul midterstribe øverst og undersiden er helt gul.

T. olivacea - 9-12 mm - juni/juli - almindelig

Hovedet er grønt med sorte tegninger. Antennerne har sort overside og lys grøn underside. Brystet (thorax) er grønt med sorte tegninger. Bagkroppen (abdonem) er grøn med sorte ringe på leddene - tydeligst hos hunnen. Benene er grønne med sorte tegninger på lår og skinneben. Fødderne på bageste benpar er sorte.

T. procera - 11-12 mm - maj/juni - sjælden

Hovedet er sort med hvidgult mundparti og hvidgule kindbakker. Antennerne er sorte. Hannen har tydelig, hvid nedre øjenrand. Brystet (thorax) er sort. Vingeskællene (tegula) er røde. Bagkroppen (abdonem) er sort med hvid plet på hver side af 1. led (tergit). Hos hannen er det meste af bagkroppens underside hvid. Benene er røde med sorte tegninger på bageste benpars skinneben og fødder.

T. scrophulariae - 11-15 mm - juni/august - almindelig

Hovedet er sort med hvidgult mundparti og hvidgule kindbakker. Antennerne er gule/rødgule, mørkest ved basis. Forbrystet (pronotum) har gule bagkanter. Brystet (thorax) er sort med gule sidepletter. Bageste brystskjold (scutellum) og dets vedhæng er gule. Vingeskællene (tegula) er gule. Bagkroppen (abdonem) har ubrudte, gule bagkanter på 1. og 4.-8. led (tergit). Benene gule med sorte tegninger på lårene.

T. temula - 11-12 mm - juni/juli - almindelig

Hovedet er sort med gult mundparti og gule kindbakker. Antennerne er sorte. Brystet (thorax) hos hunnen er sort. Hos hannen er brystets underside gul. Vingeskællene (tegula) er sorte med gule kanter. Bagkroppen (abdonem) hos hunnen er sort med 3. led gult, 5. led med gule sider og 8.-9. led med gul overside. Hos hannen er undersiden desuden helt gul. Forreste og mellemste benpar er gule med sorte tegninger på lårene. Bageste benpar er gule med sorte lår og fødder.

T. velox - 10-11 mm - sjælden

Hoved sort med hvidgult mundparti og hvidgule kindbakker. Antennerne har sort overside og lys underside hos hannen. Hos hunnen er de 3 yderste led hvide. Brystet (thorax) er sort med hvid plet på siden. Bagkroppen (abdonem) er sort hos hunnen. Hos hannen sort på de første 2-3 led (tergit) og rød på resten. Benene er røde med sorte tegninger og sorte fødder.

T. vespa - 11-12 mm - maj/august - almindelig

Hovedet er sort med gult mundskjold, gul tværlinie lige under antennerne og sorte kindbakker. Antennerne er sorte med 1. led rødbrunt. Forbrystet (pronotum) har gule bagkanter. Brystet (thorax) er sort. Vingeskællene (tegula) er røde/rødgule. Bagkroppen (abdonem) er sort med bred, gul bagkant på 1. og 4.-5. led (tergit) samt gul overside på 7.-9. led. Der er desuden en gul plet ved mellemste benpars basis. Benene er gule/rødgule med sorte tegninger på lårene.

T. zonula - 9-10 mm - juni/august - lokalt almindelig

Hovedet er sort med gult mundparti og gule kindbakker. Antennerne er sorte med gult 1. led. Forbrystet (pronotum) har gul bagkant. Brystet (thorax) er sort. Vingeskællene (tegula) er gule. Bagkroppen (abdonem) har hos hunnen sorte led (tergit) med gul overside på 1., 8. og 9. led samt 5. led helt gult. Hos hannen er 1. led gult på oversiden, 5. led og undersiden helt gule. Benene er gule med sorte tegninger.

Andre arter

I Danmark er slægten Tenthredo repræsenteret ved flere arter. Indtil videre har jeg fundet frem til følgende:

T. acerrima (intet dansk navn)

T. amoena (intet dansk navn)

T. arcuata (intet dansk navn)

T. atra (intet dansk navn)

T. balteata (intet dansk navn)

T. bifasciata (intet dansk navn)

T. brevicornis (intet dansk navn)

T. campestris (intet dansk navn)

T. colon (intet dansk navn)

T. crassa (intet dansk navn)

T. distinguenda (intet dansk navn)

T. fagi (intet dansk navn)

T. ferruginea (intet dansk navn)

T. flavicornis (intet dansk navn)

T. ignobilis (intet dansk navn)

T. livida (intet dansk navn)

T. maculata (intet dansk navn)

T. mandibularis (intet dansk navn)

T. marginella (intet dansk navn)

T. mesomela (intet dansk navn)

T. moniliata (intet dansk navn)

T. notha (intet dansk navn)

T. obsoleta (intet dansk navn)

T. olivacea (intet dansk navn)

T. perkinsi (intet dansk navn)

T. procera (intet dansk navn)

T. scrophulariae (Kongelysbladhveps)

T. temula (intet dansk navn)

T. velox (intet dansk navn)

T. vespa (intet dansk navn)

T. zona (intet dansk navn)

T. zonula (intet dansk navn)

Kilder

Danmarks Fauna - bind 18

Med hjælp fra Kent Runge Poulsen fandt jeg denne side www.osnanet.de...tenthredo.pdf

Med hjælp fra Erik Rald fandt jeg denne side www.zmuc.dk...Tenthredininae230603

Udover disse kilder har jeg over tid plukket oplysninger fra et utal af sider, som jeg desværre ikke har gemt links til, da hele projektet i første omgang var tænkt som privat brug.

Venlig hilsen og god fornøjelse

Mogens

De senest indberettede arter i Naturbasen: