Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

30. juni 2009

Madeira august 2008 Fugle Delfiner Hvaler

Madeira: Turnotater: 18-25 august 2008

Hotel : Paraiso på Estrada Monumental, ikke langt fra Lidoen/ Punta da Cruz i Funchal. Et godt alternativ er Porto Muniz på NV Madeira.

Med mellemlanding i Lissabon, kom vi lidt forsinket til Funchal/Madeira , og vores hotel i Lido området lidt vest for Funchal centrum ( Lido området er en vestlig forlængelse til Funchal, med mange feriehoteller og nær Punta da Cruz).

19/8 :

Punta da cruz : Morgenobs:

Ca én km vest for vort hotel Paraiso (på Estrada Monumental) fandt vi Parkering på Rua Ponta da Cruz, og gik herfra ned af stien mellem parken og hotel Pestana til kyststien og derefter tv, og ned af stien foran klipperne.

Kuhls skråpe (i 100`vis), ensfarvet sejler, stenvender og et par monarker.

Funchal havn:

Kl 12-13: min. Rosenterne 3 ex. , mange middelhavssølvmåger, race Atlantis

Ponta da cruz :

Kl 17-20 : Kuhls Skråpe (ikke talt men mange hundrede), Bulwers Petrel ( ikke talt, men over 100) Rosenterne, Bjergvipstjert meget alm ( her, og mange andre steder på Madeira),og igen Monark sommerfugle som vi også så flere andre steder.

20/8:

Punta da Cruz: Morgenobs kl 7 - 9

Kuhls skråpe: flere 100` ex.

Machico: vi kørte efter morgenobs og morgenmad til den østlige ende af øen forbi lufthavnen mod Machico.

Helana Astrild, mange ex i flodmundingen i byen vest for havnen, desuden igen mange Bjergvipstjert, samt 2 sorte rotter der sloges om et franskbrød. Ved flodmundingen 2 Silkehejrer.

Bådtur: Aftentur 18-21 med Sea the Best fra Funchal havn. Billetterne købte vi nær torvet ude i Lido kvarteret ved den store taxa holdeplads. Pris 25 EU pr næse. Fugle-ringmærker Henrik Brænder, som vi havde mødt på flyet med fruen , fulgte med ud på havturen. Turen var en positiv overraskelse:

Masser af nærobs af Kuhls Skråpe, Bulwers Petrel, ca 50 Atlantisk Plettet Delfin, 6 Brydes Hvaler, heraf 2 ganske tæt på båden, i lang tid med fine blæs Desuden opdagede Henrik en svømmende havskildpadde som skabte opstandelse på båden En fin aften med smuk solnedgang og flot vue mod Madeira, Funchal by og bjergene

21/8:

Kl 7 afgang mod bjergene. Fra Funchal til motorvejens afkørsel 9 (Hospital) til afkørsel 11. Herfra er skiltningen lidt dårlig i starten, da man kun angiver de første lokale byer ( S. Rogue og dernæst Monte) kør fra motorvejens afkørsel tv op i bjergene og i første rundkørsel mod Monte, først langt senere kommer Ribeiro Frio skilt. Efter megen stejl kørsel opad ( igennem Monte) kører man lidt nedad igen, og er pludselig i Ribeiro Frio,som er nogle få hytter/serveringssteder med lille P. 50m tv efter P, er opgang til Balces, og en 1,5 km fodtur på lavadaen ud til Balcaes/balkonen.

De første 2 Madeira duer så vi allerede på vejen nedad inden byen, men på traveturen hørtes adskillige duer, mange Madeira Rødtoppet fuglekonge og i et sving sås adskillige i træerne ovenfor stien. Desuden rødhalse og syngende munke og på balkonen kom adskillige Madeira bogfinker så tæt på at de næsten hoppene hen over vores sko - ærgerligt vi ikke havde noget brød med.

Turen fortsatte via Porto da Cruz på nordkysten, en charmerende lille by med havn, men ikke noget på fuglesiden. Herfra vestpå til Machico medden enkelt musvåge undervejs og hjem til Funchal.

Nattur til Pico de Airerio :

3 deltagere tog på den skrappe nattur op i højderne, i 1800m højde yngler Madeira Petrellerne.

Kl 21 blev deltagerne afhentet på hotellet af guiderne. En skrap stejl travetur ca 3km ud-og hjem, men også en fantastisk oplevelse iflg deltagerne; at sidde i mørket og senere se månen gå op og høre deres kald , på bjergtoppen- over skyerne For dem der deltog et absolut højdepunkt i mere end en forstand.

22/8:

Østøen : Machico - Ponta de Sao Laurenco

Østligste punkt på Madeira, på Ponta de Sao Laurenco ender vejen ved en P plads hvor Kanarisk Piber er talrig. Desuden udervejs Spanske spurve i I Machico.

Ponta do Garajau:

På hjemturen kigger vi forbi Jesus statuen ved Ponta do Garajau for at bese lokaliten/vejene i dagslys inden vi kører derud i nattemørket for at lytte efter Madeira Stormsvale og Kuhls Skråpe på yngleplads.

Aften kl 20 : Vi finder nemt afkørsel igen på motorvejen ved Cancela/Garajau om aftenen mens det er endnu er lyst, og kører ned af den nye bilvej vest for Jesus klippen mod stranden. Vi havde igen Henrik med i bilen. Vi havobsede lidt helt nede ved restaurenten mens lyset aftog. I mørket var vi gået ca halvvejs op af vejen og sad og lyttede. Med de nye lamper på vejen ned, både så og hørte vi ikke bare Kuhls skråpernes klagende/jamrende skrig i flere timer, men også et enkelt kald som Madeira Stormsvale, og flere Kuhls skråper var både nær og langt over os nemme at se i lampelysene, en utroligt stemningsfyldt aften ( kl 21.40-23.40)

23/8

Porto Moniz:

Tur til NV øen, køretid ca en time af glimrende veje. I Porto Moniz P inden helikopter pladsen, og så fodtur over til vestlige balkon med bedst obs nedenfra trapperne th for promenade-restaurenten/ hotel med havbassin.

Kjove ? 1, Bulwers Petrel , Kuhls skråpe, lille Spove, stenvender, delfiner 3 , lille Skråpe , Alm. Skråpe, Kap Verde Petrel 2, Storskråpe 2.

24/8

Ponta da Cruz:

Morgenobs: nu på bedre sted end det klassiske nærmere Lidoen, her man står lavere. Ved taxa P / Complexo Balear ( butikker) - pladsen tager man ned tv mod kysten til stor P- plads/ Park. Herfra går man lidt lidt vest til en balkon og man kan også gå helt ned til hav-niveau, her stod vi til ca kl 8 hvor der blev stillet solsenge op.

Kl 7.20-8.00 : Kuhls Skråpe: 431 Vest, efter kl 8.10 lå der kun en snes og fouragerede. , desuden et par Bjergvipstjert og nogle Kanariefugle i parken ved P pladsen.

Pico de Areiro: Bjergtur i dagslys op til de høje tinder hvor nogle havde nydt Madeira Petreller i nattemørket. En tur af stejle veje (vælg god bil), og en flot tur hvor vi kiggede ud på de bjergstier hvor de tapre havde vandret i mørket Imponerende, og som guiderne havde sagt i den mørke nat man bør ikke gå denne tur hvis man har set den i dagslys inden - der var der dog en deltager der tog vandreturen bagefter i dagslys... På vejen op så vi 12 Rødhøns lige inden toppen, og på selve toppen flere tornirisk Efter de fantastiske udsigter over skyerne, og efter en kop kaffe/kakao med kage, kørte vi ad nye veje mod nordkysten og ned fra bjergene østpå mod Machico og Funchal.

Aftensejltur: da sejlturen til Desertes var aflyst, tog vi alle med på en aftentur med Desertas båden ( Ventura de Mar) fra Funchal havn.

Pga vinden sejlede man mod Desertes indtil man ramte vinden og gik derefter i læ langs Madeira. Vi kom igen tæt på både Kuhls og endnu tættere på Bulwers , samt et halvt hundrede Bottelnose Dolphin ( Øresvin) og en Brydes hval med fint blæs Endnu en fin sejltur. Henrik talte på denne tur over 300 Bulwers Petrel.

25/8

Morgenobs Lidoen , nedenfor Taxa P/ Complexo Balear

Kl 7.25 8.00 Kuhls Skråpe 400 vest, bjergvipsterter, kanariefugle i parken.

Efter morgenmad og bytur til lufthavnen og hjemad, med sidste kig til Madeira , som er en smuk ø.

Fugleobs på Madeira:

Danish / English / Latin :

Madeira endemiske ynglefugle:

Madeira Petrel / Zino´s Petrel / Pterodroma Madeira ( Pico de Ariero nattur)

Madeira Due / Trocaz Pigeon / Columba trocaz ( Ribeiro Frio omr. Balces)

Madeira Rødtoppet Fuglekonge/ Madeira Firecrest/ Regulus Maderiensis ( Ribeiro Frio-Balces)

Madeira endemiske racer (Endemic Species):

Musvåge / Buzzard / race Harterti ( få ex. på nordøen)

Madeira Bogfinke/ chafffinch / race Maderiensis ( Balces)

Bjergvipstjert / Grey Wagtail / race Schmitzi ( alm)

Tornirisk / Linnet / race Guentheri (Ribeiro Frio)

Macaronesia endemiske arter: ( endemiske arter på alle øerne, Madeira / Canariske øer, mv.)

Kanariefugl / Canaria

Kap Verde Petrel / Fea´s Petrel / Pterodroma Feae

Lille Skråpe / Macaronesian Shearwater / Puffinus Baroli ( race: der er anden race på K. Verde)

Madeira Stormsvale / Madeira Storm Petrel / Oceanodroma castro

Ensfarvet Sejler / Plain Swift / Apus unicolor ( alm)

Kanarisk Piber / Berthelot´s Pipit / Antheus berthelotti ) ( Østligste P plads på Ponta de San Laurenzo)

Macaronesia endemiske racer: ( øerne Madeira omr. Canariske øer)

Solsort / Blackbird / race cabrerea

Munk / Blackcap / race Heiniken / Obscura

Stillits / Goldfinch / race Parva

Tårnfalk / Kestrel / race Canariensis

Klippedue / Rock Dove / race Atlantis

Spurvehøg / Sparrowhawk / race Granti

Kuhls Skråpe / Cory´s Shearwater / race Borealis

Middelhavssølvmåge / Yellow legged gull / race Atlantis

Øvrige:

Silkehejre / Little Egret / Egretta Alba / ( Machico, flodmundingen)

Rødhøne/ Redlegged Partridge/ Alectoris Rufa ( lige inden Ribeiro frio, morgen)

Spansk spurv/ Spanish sparrow / Passer Hispaniolensis

Bulwers Petrel ( store antal: Punta da cruz bådturene)

Havterne / Arctic tern / Stella Paradisea

Rosenterne / Rosesea ta Tern/ Sterna Dougallii ( Funchal havn Punta da Cruz)

Helena Astrild / ( Machico, floden 100-500m oppe)

Grønirisk / Greenfinch / race Aurentiiventri ( også I sydeuropa / nv Afrika og mellem østen)

Gråand

Andre arter:

Maderia Firben / Maderian Wall Lizzard (Endemisk på Madeira) (alm )

Sort rotte / Black Rat (Machico, i floden)

Kaniner/ Rabbit (natturen til Ribeo Frio)

Monark Sommerfugle / Monarch Butterflies ( især Punto da Cruz Machico)

Kakerlak/ Cochroch

Sejlture aften / Boat trips ( from Funchal Harbour, two boat-trips in evening, 6 to 9.30 pm)

Mange fugle nærobs fra bådture,

Bulwers Petrel / Bulwers Petrel / Bulweria bulwerii ( 300 ex/species, on boattour)

Kuhls Skråpe / Corys Shearwater / Calonestris diomedea (alm/common)



Hvaler / Delfiner, etc. ( Whales / Dolphins etc .)

Brydes Hval / Bryde´s Whale/ Balaenoptera edeni : 7 ex./species, ( 2 blowing close the boat )

Atlantisk Plettet delfin / Striated spottet Dolphin/ Stella Frontalis: 50 ex ( jumping around the boat)

Øresvin / Bottelnose Dolphin / Tursiops truncatus : 50 ex. ( jumping around the boat)

Havskildpadde / Seaturtle / 1 ex. (opdaget af HBR)

Lokaliter:

Punta da Cruz: Man kører nemmest ud af Estrada Momumental forbi taxa pladsen, og ca en halv km til vejen stiger med meget bred græsrabat i midten, tag her rundt tv og straks efter th og ned , skilt Punta da Cruz , af Rua Punta da Cruz, her er fin gratis P. på begge sider - og næsten ingen biler om morgenen kl 7-8.

Parkering på Rua Ponta da Cruz, og herfra ned af stien ( mellem en park tv og hotel Pestana th ) til kyststien / lille restaurent, og derefter tv ca 100m og ned af stien til klipperne ( der er en nedgang i hegnet, lige inden udsigtsplads med de store pools tv).

Funchal havn: P nær havnen er vanskelig i myldretiderne, men om formiddagen kunne vi køre langt ud på molen og parkere. Oppe fra molespidsen/det røde fyr, kunne Rosenterner ses på 20m afstand siddende/flyvende fra stenene foran molen. Om aftenen til de to båd ture tog vi en taxa til 5 EURO, incl. drikkepenge.

Madeira er en smuk bjerg ø, også velegnet til familie ferie med indslag af fugle og især bådturene med delfiner og hvaler. en biltur op i bjergene må anbefales pga den fantastiske udsigt.

Makaronesien består af fem øgrupper:

Azorerne, Kanariske øer, Kap Verde, Madeira, Selvagensøerne

Alle øerne i Makaronesien er af vulkansk oprindelse.

Madeira link:

www.madeira-live.com...madeira

Paul Nilsson

www.sorgenfrifoto.dk






De senest indberettede arter i Naturbasen: