Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

13. august 2006

Extremadura foråret 2006

Extremadura, 14. april – 12. maj 2006

Vi har gentaget successen fra 2004 og tilbragt 4 uger i Extremadura, den spanske provins mellem Madrid og Portugal. 2 voksne og 2 drenge på 6 og 9 år med telt i lejet bil fra Madrid. Vi vendte tilbage til de bedste lokaliteter og besøgte en række nye. Nyt i forhold til 2004 var også familiens større interesse for sommerfugle og guldsmede.

De første dage brugte vi på stepperne La Serena, derpå videre til Merida, så godt 14 dage i trekanten mellem Plasencia, Trujillo og Caceres, dog med afstikkere mod øst til Navalmoral og mod vest til San Pedro (som var en skuffelse) og til Marvão i Portugal, som var et fascinerende sted. Til sidst blev det til et par dage i Sierras de Villuercas, som vi har en svaghed for, samt en enkelt dag i Trujillo, som er et absolut ”must” for enhver, der besøger Extremadura.

Vejret

Vi havde bevidst valgt at lægge turen en uge senere end vi gjorde i 2004. Da oplevede vi nemlig nattemperaturer i nærheden af frysepunktet. I år fik vi så det modsatte problem med varme, især midt på dagen. Temperaturen nåede som regel op på 24 grader, nogle gange over de 30. Noget af det bedste ved Extremadura er blomsterfloret, men varmen havde i år allerede svedet meget af i maj. Næste gang tager vi en uge tidligere afsted.

Overnatning

Vi overnattede de første to nætter på Finca Santa Marta, syd for Trujillo. Herligt sted i landlig stil, flotte værelser og lækker mad. Der er gode muligheder for at få højaktuelle tips om både fugle og sommerfugle fra stedets ejer, franske Henri. Pris for suite (2 soveværelser med bad samt fælles stue) i to nætter med morgenmad samt én god middag: 376 euro.

Derudover overnattede vi på campingpladsen Puerto Peña på vejen N-430, hvilket var OK, men heller ikke bedre, samt en enkelt nat på campingpladsen i selve Merida (pladsen ved kanalen er åbenbart lukket), som heller ikke er noget at råbe hurra af.

Når man først én gang har prøvet campingpladsen ved Monfragüe, er det svært at stille sig til tåls med andre, så vi tog igen 18 dage på ”la finca”, som området uden strøm, under egetræerne og med dejlig udsigt, kaldes. Campingpladsen har gode bade- og vaskefaciliteter og så kan man få batterierne til sit elektroniske udstyr opladt, mens man nyder en drink i baren eller spiser aftensmad i restauranten. Overnatning koster 14 euro om dagen for 4 personer med telt og bil. Der er fine indkøbsmuligheder i Plasencia, som ligger 10 km væk.

Et par gange lod vi teltet stå (uden beregning) og tog en overnatning på hotel. Det gjorde vi i Caceres, som er en fantastisk atmosfærefyldt by (langt den mest interessante i regionen) hvor vi overværede Sankt Jørgen dragefesten, hvilket dog var en smule langtrukkent. Pris for 2 nætter i firemandsværelse på Pension Carreten: 90 euro. Vi overnattede også en nat på hostal’en i Santa Marta de Magasca, som er en lille landsby i nærheden af de gode steppe-fuglelokaliteter. Hostal’en havde ikke telefon, så vi tog chancen, og stedet kan varmt anbefales. Pris: 100 euro for to dobbeltværelser. God mad, nydelige værelser og udsøgt betjening. En enkelt overnatning blev det til i fæstningsbyen Marvão, som ligger et par kilometer inde i Portugal. Endelig havde vi (igen i år) en overnatning på monasteriet i Guadalupe. Ren luksus og maden er fantastisk, - ikke mindst deres Criadillas de Tierra. Pris: 192 euro for firemandsværelse, middag og morgenmad.

Fugle

Vi fulgte igen John Muddemans formidable bog ”A birdwatching guide to Extremadura”.

Og vi lagde hårdt ud: Vi fandt i nærheden af Madrigalejo en Blå Glente-rede og så parret flyve lidt omkring inden den ene lagde sig på reden og den anden strøg ud over dehesaen.

Dernæst brugte vi en halv dag i nationalparken Cornalvo, der er et populært picnic-område og bød på en del sommerfugle og især dværgørne. Merida var en skuffelse på alle måder, men jeg ved at mange andre er begejstrede, især for de romerske levn i byen.

De mægtige steppeområder La Serena var en stor succes. Vi var heldige med Stortrappe, så flere par på jorden og en enkelt i luften. Dværgtrapper hørte og så vi adskillige af. En flok Braksvaler fandt vi også gående på en bar mark. Blådrossel og Sørgestenpikker fandt vi på ruinen ved Puebla de Alcocer. Om aftenen, hvor det regnede lidt, i nærheden af campingpladsen, sad der 40 glenter sammen på en elmast.

Mellem Trujillo og Santa Marta de Magasca observerede vi to Trieller i en halv times tid, før de gjorde sig usynlige. På den anden side af Santa Marta de Magasca bød en tidlig morgentur på både Sortbugede og Spidshalede Sandhøns og 4-5 Hedehøge dansede rundt tæt på de lange og elendige grusveje.

Den Spanske Kejserørn var nem at se i år, da den havde rede i Monfragüe parken nær klippeformationen Portilla de Tietar. Vi så begge fugle ved reden flere gange. Et par Sorte Storke havde rede i nærheden og en Stor Hornugleunge sad ikke langt derfra.

Høgeørnen søgte vi længe før vi fandt den. Først så vi én ved den sydlige ende af Embalsa de Arroyocampo (hvor vi også fandt Båndet Hedelibel) og dernæst så vi en fugl flere gange i Monfrague-parken, hvor den grønne rute krydser Arroyo de Malvecino mod nord. Vær opmærksom på, at der ikke må fotograferes ved Embalsa de Arroyocampo, da der ligger et atomkraftværk på den anden bred i Almanez. Vi havde ikke set kraftværket og blev afbrudt af Guardia Civil, der gennemså alle billederne på kameraets hukommelseskort, før vi fik lov til at forlade stedet!

Gribbene drillede os lidt ved Penafalcon klippen, som er det mest populære fuglekiggersted i Monfrague. Kun sjældent strøg de så de tæt forbi, som de gjorde i 2004, til gengæld var de Sorte Storke aktive ved reden og oddere sloges højlydt i vandet lige under. Blådrossel, Træløber og Klippeværling kunne også observeres fra udkigspunktet. Vi fandt en enkelt Sort Grib-rede uden for nationalparken og de bedste fotomuligheder i forhold til Gåsegribbene var fra Monfragüe-borgen, hvor rederne kunne ses tæt på. Her kom vi også tæt på Alpekragerne.

Slangeørne og Dværgørne så vi næsten dagligt, Røde og Sorte Glenter var konstant i synsfeltet ligesom Gåse- og Munkegribbe, mens det ikke var hver dag vi så Ådselsgribbe. Et sikkert Ådselsgribbe-sted var dog ved Arroyo de Malvecino i Monfrague-parken, hvor Pirolen også var sikker.

Blåskaden er almindelig (og meget tillidsfuld på campingpladsen) og Skadegøgen så vi et par gange på stepperne. Hvidskægget Sanger, Sorthovedet Sanger, Gærdeværling, Klippeværling, Biæder, Ellekrage, Kalanderlærke, Rødrygget Svale, Rødrygget Tornskade, Lille Tårnfalk, Stor Tornskade, Midelhavsstenpikker, Stylteløber, Hærfugl, Ensfarvet Stær, og Spansk Spurv blev det også til.

Vandrefalken fandt vi igen i år i Sierras de Villuercas ved Cabañas de Castillo. Vandreturen op til ruinen var ligesom for to år siden et højdepunkt, blomsterfloret fantastisk og så ventede der tre Svalehaler på toppen!

Sommerfugle

Vi er ikke velbevandrede udi sommerfuglelivet, men identificerede dog følgende arter på baggrund af vore fotos: Iphiclides podalirius (Sydeuropæisk Svalehale), Zerynthia rumina (Spanish Festoon), Lampides Boeticus (Vandreblåfugl), Melanargia ines (Spanish Marbled White), Pyronia bathseba (Spanish Gatekeeper), Laeosopis roboris/evippus

(Spanish Purple Hairstreak), Satyrium esculi (False Ilex Hairstreak), Glaucopsyche melanops (Black-eyed Blue), Aricia cramera (Southern Brown Argus), Melitaea phoebe (Knapweed Fritillary), Lasiommata megera (Vejrandøje), Spialia sertorius (Bibernellebredpande), Colias crocea (Orange høsommerfugl), Gonepteryx cleopatra (Cleopatra), Issoria lathonia (Storplettet Perlemorsommerfugl).

Guldsmede

Sympetrum pedemontanum (Båndet Hedelibel), Gomphus pulchellus, Crocothemis erythraea

Andet kryb

Vi så mange slanger denne gang. Da vi stort set sprang i vandet hver gang vi så et vandløb, fandt vi efterhånden ud af, at vi sjældent var alene. Ud over dværgsalamandre, så vi en enkelt ildsalamander, flere forskellige slags frøer og fisk og .... slanger. På et tidspunkt var der 4 slanger lige dér, hvor drengene et øjeblik tidligere havde badet. Vi tror bestemt slangerne var ufarlige.

Extremadura es nuestra Tierra! Vi giver gerne flere oplysninger og gode råd ved henvendelse.


De senest indberettede arter i Naturbasen: