Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

17. juni 2011

WANTED: Asiatisk citrustræbuk

Plantedirektoratet holder i disse uger ekstra udkig efter en skadelig træbuk. Nærmere betegnet den asiatiske citrustræbuk (Anoplophora chinensis). Træbukken med den sorte krop med hvide pletter og lange følehorn er yderligst skadelig for en lang række træer, herunder bl.a. ahorn, poppel og brik.

Dyret er blevet konstateret i Odense, og efter offentliggørelsen af de første fund, har en borger henvendt sig med billeder af en bille fra sidste år. Så den er her altså!

Træbukken er svær at komme af med, når den først har etableret sig. Det er nemlig ikke umiddelbart til at se, at et træ er angrebet, da de voksne træbukke lægger deres æg under barken på sunde træer. Efter klækning gnaver larven tunneler inde i de nedre dele af stammen og i rødder. Den forpupper sig inde i gangene, og det kan tage op til tre år afhængigt af klima og føde, før den voksne træbuk forlader træet gennem et rundt udgangshul.

Plantedirektoratet gør derfor alt hvad de kan, for at forhindre spredning af træbukken. I den forbindelse vil vi naturligvis gerne høre fra dig, hvis du ser en træbuk eller træer med symptomer på angreb fra en.

Citrustræbukken er en 2.5 cm – 3.5 cm lang bille, sort med hvide pletter. Følehornene er længere end kroppen og består af sorte led med en blågrå base. Den blågrå farve ses også tydeligt på benene.

Larven er benløs, creme-hvid og op til 4.5 cm lang, som fuldt udvokset før forpupning.

De mest tydelige symptomer på angreb er 0.6 – 1.1 cm runde udgangshuller lavet af den voksne nyklækkede træbuk nederst på stammen. Der kan også findes gnavspåner i udgangshullerne og i små bunker ved foden af de angrebne træer.

Hvis du ser en træbuk med signalement som beskrevet ovenfor, skal du fange den og tage et billede af den/eller det angrebne træ og sende det til Plantedirektoratet via mail eller telefon. Husk kontaktoplysninger, så vi kan oplyse dig om det er den skadelige træbuk eller ej.

E-mail: fropla@pdir.dk

Tlf. 45 26 39 15

Faktaark: pdir.fvm.dk/Default?ID=12185

Presseomtale: pdir.fvm.dk/kopi_af_bakterier...

Artiklen er lagt på F&N efter aftale med Plantedirektoratet.


Foto: Morten DD Hansen

De senest indberettede arter i Naturbasen: