Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

6. september 2012

Fund af Styltemyggen Achyrolimonia decemmaculata Loew (Diptera, Limoniidae) – ny art for Danmark

Styltemyggene (Limoniidae) er med omkring 10.500 arter den største familie inden for Diptera overhovedet. I den danske fauna tæller familien 160 arter (jf. Allearter.dk). Yderligere anses i checklisten over de danske dipterer (Steenstrupia, volume 26(2), 2001) henved fyrre arter som potentielt mulige i den danske natur. Én af dem er nu kommet på listen over de kendte arter.

På en indsamlingstur til Kongelunden på Amager den 5. september 2012 blev jeg opmærksom på en lille sværm af myg, der flaksede rundt foran en meget trøsket træstamme. Træstammen lå på tværs af en ridesti, og var holdt fast i jorden med metalbånd.

Jeg ketsjede lidt, og fik to hanner i nettet. På stedet troede jeg, at det nok måtte dreje sig om en art i den artrige slægt Dicranomyia på grund af udformningen af hypopygiet med de runde skiveformede styli. Men pletterne på vingerne lignede ikke noget, jeg kunne huske, jeg havde set før. Så et enkelt individ kom med hjem til nærmere undersøgelser.

Hjemme kunne arten relativt enkelt bestemmes til Achyrolimonia decemmaculata. Flere ting er karakteristisk for arten. Bortset fra de plettede vinger, hvor man med lidt god vilje kan tælle ti pletter, skal man lægge mærke til den sølvskinnende pande og det specielle i, at palperne kun består af to led. Normalt hos Styltemyg har palperne fire led. Derfor er palperne meget korte hos Achyrolimonia decemmaculata, og det kan umiddelbart se ud som om, nogle led er knækket af.

Arten tilhører underfamilien Limoniinae, der er karakteriseret ved, at åre R4 og R5 er forenet sådan, at kun to årer når vingekanten udgående fra radialsektoren (R3 og R4+5). Hos slægten Achyrolimonia har antennerne 12 flagellomerer; åre R1 løber i næsten modsat retning af R2; Sc1 løber ud i costa cirka overfor radialsektorens forgreningspunkt, og som allerede nævnt har palperne kun to led. Achyrolimonia decemmaculata er en forholdsvis lille art med en vingelængde på 10-12 mm.

Som larve lever Achyrolimonia decemmaculata både i kraftigt nedbrudt træ og i svampe på rådnende træ. Den er klækket fra flere svampe: Phlebia tremellosus (Bævrende Åresvamp), Phaeolus schweinitzii (Brunporesvamp), Bjerkandera adusta (Sveden Sodporesvamp) og Daedalea quercina (Ege-Labyrintsvamp). Endvidere er larven kendt fra saftflåd.

Fra de dele af Europa, hvor arten er kendt angives flyvetiden meget forskelligt. Fra maj-juni til september-november. Måske et udtryk for, at den flyver i to generationer?

Achyrolimonia decemmaculata er kendt fra det meste af Europa. Indtil videre synes den at mangle fra dele af Balkan, Spanien, Portugal, dele af Baltikum, Norge og Island. Dens udbredelse og hyppighed i Danmark er det naturligvis svært at sige noget om, men egnede levesteder må findes i snart sagt alle løv- eller blandskove. De fleste af de svampe arten er associeret med er almindelige, og i Storbritanien angives den som lokalt almindelig.

Achyrolimonia decemmaculata er formentlig en overset art, og at jeg har fundet den i Kongelunden antyder intet om, at arten skulle være kommet til denne lokalitet for nyligt. Dog kunne det måske være værd at huske på, at Kongelunden er en forholdsvis ny foreteelse. Skoven er i realiteten begyndt på bar bund, idet den er anlagt fra 1820erne af på et Amager, der dengang var helt skovløst.

Kilder:

Allearter.dk www.allearter.dk/

Catalogue of the Craneflies of the World (Diptera, Tipuloidea: Pediciidae, Limoniidae, Cylindrotomidae, Tipulidae) nlbif.eti.uva.nl/ccw/index.php

Coe, R.L., P. Freeman, P.F. Mattingly: Handbooks for the identification of British Insects, vol. IX. Part 2. 1950

Krivosheina, N.P.: Xylophilous complex of limoniid flies (Diptera, Limoniidae) in Russia, 2009 – på russisk. Hvor forfatteren citerer Brindle, 1967 og Tjeder, 1958 nlbif.eti.uva.nl...Krivosheina,_N.P.,_2009a.pdf

Petersen, F.T. & R. Meier (eds.): A preliminary list of the Diptera of Denmark, Steenstrupia, volume 26(2), 2001

Podenas, S., W. Geiger, J-P. Haenni, Y. Gonseth: Fauna Helvetica, Limoniidae Pediciidae, 2006

Podeniene V., J. Rimsaite & S. Podenas: Crane and winter flies (Diptera: Limoniidae, Pediciidae, Trichoceridae) associated with fungi in Lithuania, 2010 nlbif.eti.uva.nl...Podeniene_et_al.,_2010.pdf

Sevcik, J.: Diptera associated with fungi in the Czech and Slovak Republics, 2006 nlbif.eti.uva.nl...Sevcik,_2006.pdf



Foto: Achyrolimonia decemmaculata

De senest indberettede arter i Naturbasen: