Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

12. april 2007

Bogudgivelse: Anholts Flora

Initiativet til at udgive en lokal flora blev taget af den lokale grundejerforening. Og med støtte fra Århus Amt, Grenå Kommune, Friluftsrådet, Aage V. Jensens Fonde og flere personlige bidrag, publiceres nu en rigt illustreret håndbog, som giver en let tilgængelig introduktion til Anholts karplanter.

Bogen indledes med en kortfattet gennemgang af de omfattende botaniske undersøgelser, som har fundet sted på øen. Den kendte forfatter J. P. Jakobsen foretog i 1870 som ung studerende de første grundige indsamlinger. Siden fulgte bl.a. Ove Paulsen, Johannes Grøntved, Alfred Hansen, Bernt Løjtnant og Erik Wessberg. I de senere år har Atlas Flora Danica, bl.a. i kraft af bogens forfattere, gennemført en undersøgelse i 5 x 5 km kvadratnet. En udførlig litteraturliste afslutter den historiske gennemgang.

De fortløbende undersøgelser på Anholt muliggør en kvalificeret vurdering af, hvilke arter, der er forsvundet fra øens flora, og hvilke, der er kommet til. Den sidstnævnte gruppe er naturligvis stor, især den øgede tilplantning og trafik har medført, at mange arter er blevet introduceret, bevidst eller utilsigtet. Anholt har naturligvis problemer med invasive arter, som Rynket rose og Bjergfyr, men pga. øens begrænsede størrelse og isolerede beliggenhed, har det vist sig muligt at bekæmpe visse af de mest uønskede arter, såsom Kæmpe-bjørneklo. Forhåbentlig holder man også øje med Gyvelen - og helst før den får for godt fat!

Farvefotos af ca. 200 karplante-arter indbyder til at bladre løs i bogen. Det er først og fremmest de for øen karakteristiske arter, som er gengivet, idet billedsektionen er inddelt i afsnit efter biotoper. Enkelte billeder panorerer ud over områder som Ørkenen og Porsemosen, men særlig handler det om nærbilleder af urtevegetationen, fra klittens pionerer som Sand-star, Sodaurt og Strand-mandstro, til de fugtighedskrævende sjældenheder i lavningerne, som Bukkeblad, Gøgeurt og Vintergrøn. Flere arter fra sidstnævnte familie er blandt de mest truede på øen.

Bogen rummer til slut en systematisk fortegnelse over alle de ca. 750 karplante-arter, der er meldt som vilde eller forvildede på Anholt siden 1870. Listen markerer endvidere, hvorvidt den enkelte art menes forsvundet eller nyindvandret, så man også kan vurdere sine egne iagttagelsers nyhedsværdi. Man kunne godt ønske sig nogle flere detaljer om de mere interessante arter, men det bliver der givetvis fulgt op på, når Atlas Flora Danica går ind i publiceringsfasen.

Alt i alt et flot initiativ fra det lille ø-samfund. Det er meget væsentligt for naturforståelsen, at kendskabet til lokale naturforhold gøres alment tilgængeligt. De nye kommuner, som nu skal overtage den offentlige naturovervågning, burde tage lignende initiativer.

Bogen udkommer medio april, pris 100 kr.

Kjeldgaard, S., Landt, M. & Meedom, P., 2007: Anholts Flora. Forlaget Anholt. 110 sider.

www.forlaganholt.dk

Øverst Flaksøen og Nordbjerg (Foto: Steffen Kjeldgaard). Nederst Vesterklit set fra Sønderbjerg (Foto: Peter Meedom).



Foto: Steffen Kjeldgaard & Peter Meedom

De senest indberettede arter i Naturbasen: