Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

18. marts 2013

Anmeldelse af Den blå planet

Den blå planet er ikke en bog, men en udstilling. Jeg har anbragt min anmeldelse under boganmeldelser i mangel af mere passende kategorier. Danmarks Akvarium har skiftet fra Charlottenlund til mere grandiose forhold i en nybygget udstillingshal i Kastrup. Den åbner for publikum 22.3.2013. Den blå planet er svær at finde, hvis man ikke lige ved det. Vejene har ingen vejnavneskilte, og der er ingen seværdighedsikoner med pile. Den ligger på en byggeplads, hvor der ikke er fortove og fodgængerovergange. Tip: tag til Kastrup Station og sæt næsen stik øst.

Ledelsen har valgt at invitere en betragtelig del af Københavns befolkning til flere dages gratis forpremierer, før dronningen officielt åbner udstillingen. Ca. 4000 pr. dag, hvilket er max af, hvad der kan presses ind i de sorte gange. En klog beslutning, for det giver meget gratis omtale, herunder denne. Hvis de ellers havde behov for mere medieopmærksomhed, når man er i fjernsynet hver dag.

Udstillingen kan beskrives som Danmarks Akvarium version 2.0. Lidt af en beta-version, kan man sige, og de mange snigpremierer annonceres da også som testdage. Testerne mosede og masede, men alle havde en fin dag. Chipsene var for salte. Der var for mørkt, til at man kunne finde ud af at betale i kaffebaren. "Vi arbejder på det!" Til gengæld var tøjfiskene på plads i merchandise-butikken. Den blå planet er ikke et discount-akvarium, entréprisen er 160 kr., årskort 425 kr. (anbefales til børnefamilierne, vil jeg sige), og de søde plysrokker med smarte pletter mellem finnerne koster også en del kontanter.

Det er fiskene, der er stjernerne på Den blå planet. En rolle, som de udfører med største selvfølgelighed. Uden at mase sig på, men på ingen måde scenesky. Det er nok hajerne og rokkerne, som man især vil huske for deres graciøcitet. Hammerhajen er allerede udstillingens maskot. Men der er meget andet. Som noget nyt for et dansk akvarium vises der også en masse terrestriske dyr, ikke blot de mere amfibiske af slagsen. Der kan være forskellige meninger om det berettigede i dette, men jeg synes, det er rigtig godt. Man får sat vandmiljøet ind i en sammenhæng. Der er mere til jordkloden end fisk.

Man skal ikke lide af tilbøjelighed til søsyge, hvis man opsøger Den blå planet. Der er buede glas- og pleksiglasvægge overalt, psykedeliske lysshows på vægge og lofter. Fisk til begge sider og over og under én. Der er nok en del besøgende, som vil genoverveje dykkerferien i Sharm-el-Sheik, tillokkende eller afskrækkende. Men sådan må det være. Det er virkelighedsoplevelsen, der er udstillingens største aktiv. Den hyppigst hørte replik var: "De var meget større på fjernsynet!" Men det er rigtig, rigtig fascinerende at se tingene i virkeligheden. Fiskene er levende. Korallerne er virkelige. Der bliver knipset vildt meget med iPad''erne.Det er ikke, fordi børnene ikke er glade for modelfiskene - og dagens største oplevelse for dem kan sagtens være grusbanen langs udgangen. Men for voksne er det autenticiteten, der er det vigtigste. Næh, og ih hvor er den flot, og har du set dén der, og er det ikke en muræne. Og det er ikke kun de smukke, der betager publikum. Min ledsagerske udbrød ved synet af tudsefisken, "Sådan én vil jeg have til at stå ved siden af spejlet om morgenen!". At gå på opdagelse i miljøet, at se fisk i deres naturlige omgivelser er en glæde. Former, farver, adfærd, økologi, identifikation, biodiversitet. Fugleognaturs bidragydere vil kende denne glæde som hovedmotivationen i deres biologiske liv.

Skiltningen er fin. Et godt billede, navnet på arten på flere sprog. Kort over artens udbredelse i verden. Der mangler mange skilte på fiskene, men de kan jo komme hen ad vejen. Som de endnu ikke ankomne dyr. Autentisk tang og koraller må også gerne skiltes. Navnestoffet kan godt trænge til en sproglig overhaling. Der er ikke så meget tekst endnu om arterne, men de kan jo skrives i løbet af de kommende år. Man kan diskutere, hvor meget der skal formidles. Jeg vil gerne have lidt mere. På Statens Museum for Kunst er der for enkelte tilfældige værker en ti-linjers ekspertudtalelse, som godt kan virke som knytnæveslag i ansigtet på den uvidende udstillingsgæst. Det kan jeg rigtig godt lide. Man kan jo bare lade være med at læse det, hvis man ikke vil provokeres.

Man kunne for mig at se godt gå lidt hårdere til stålet på Den blå planet, hvad angår den overordnede disposition. Den er inddelt efter jordens klimazoner, rimeligt nok, men er det kun noget akvarieteknisk, eller interesserer akvariet sig for den virkelige verden, og for forholdet mellem virkeligheden og akvariet? Hvad sker der med den virkelige blå planet her og nu? Har disse dyr en chance på den blå planet uden for Den blå planet? Et akvarium er naturligvis en samling kunstige paradiser. Hvordan fungerer de kunstige økosystemer på Den blå planet? Hvad skal der til, for at dyrene kan overleve? Hvordan er energigennemstrømningen? Hvor meget CO2 udledes der her? Hvordan kører det med sammenbragte arter og racer, som aldrig har mødt hinanden i naturen? Den blå planet har i forhold til et økologisk interesseret publikum et formidlingsproblem. ''Den blå planet'' er et prætentiøst navn, som signalerer en helhedsforståelse af klodens situation - som ikke rigtig manifesterer sig her. Men ''Fiskeudstilling'' vil nok trække færre mennesker til. Hverken de overordnede fortællinger eller de enkelte fiskefortællinger bliver fortalt - men det kan jo komme.

Den blå planet er stort. Men ikke uoverskueligt. Bygningen er perfekt proportioneret. Man kan dog frygte lidt for, om der er udvidelsesmuligheder. Der er spændende vandmiljøer, der ikke er repræsenterede. Fra Danmarks natur savner man stenrevene, skorstenene i Kattegat, Vadehavet. Fra Danmarks Akvarium savner man f.eks. de selvlysende dybhavsfisk. Fra dybhavet savner man de varme kilder. Det er selvfølgelig ting, der er for svært for et akvarium, men bestemt en akvatisk formidlingsopgave.

Den blå planet er et fantastisk sted. Man behøver ikke at have nogensomhelst forhåndsinteresse i fisk for at blive fascineret her. Der er vildt med former, fisk og farver i en ekstremt spændende anretning. Det er en født succes. Tag derud og oplev det selv.



Foto: Erik Rald, 17.3.2013

De senest indberettede arter i Naturbasen: