Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

4. januar 2014

Om fluer, folk og fælder

Frederik Sjöberg

Fluefælden

Hr. Ferdinand 2013

Fluefælden, der er skrevet af den svenske journalist, forfatter og svirrefluemand Fredrik Sjöberg, er en sær hybrid af en bog. Den handler selvfølgelig om svirrefluer, men så alligevel ikke. Så er det også en bog om at blive voksen, om at finde sit kald i tilværelsen, om at være i nuet, og så alligevel ikke. Og så er det for resten også en bog om Rene Malaise, den svenske entomolog, der levede et mildest talt eventyrligt liv, opfandt den navnkundige Malaise-fælde som talrige entomologer sidenhen har haft stor glæde af, men endte sit liv som en underlig særling ingen længere ville høre på. Og måske er det i virkeligheden en bog, der rummer lidt af det hele.

Uanset hvordan man vender og drejer den, er Fluefælden en fornøjelse at læse. Den er smukt skrevet, følsomt, blidt og poetisk, og man kan uden problemer fornemme de solbeskinnede sommerdage som forfatteren beskriver på den lille ø han bor på, og hvor han i mange år har fanget svirrefluer. Over 200 forskellige arter fra øens sølle 15 kvadratkilometer. Han skriver lidt om biologi og lidt om hvordan man kender enkelte af arterne, men først og fremmest om glæden ved at lære sit eget helt specielle sted at kende. Og ikke mindst om fornøjelsen ved at finde noget nyt, bare fordi man leder et sted man ikke havde tænkt over tidligere eller sætter sin fælde op et andet sted end man plejer. I virkeligheden burde bogen være pligtlæsning for alle F&N medlemmer, der har deres eget lille sted, en have, en skov eller sø, som de gennemsøger dag efter dag, år efter år. Man bliver mild og vennesæl af at læse den, og det er vel ikke så galt.

Historien om Rene Malaise er også spændende, men det er noget helt andet. Her taler vi om eventyr, om at drage ud i den store verden bevæbnet med en så omfattende selvsikkerhed, at ingen forhindringer er for store til at blive overvundet, men også en selvsikkerhed så stor, at den måske forhindrede ham i at høre på andre mennesker, og i en vis grad også få den videnskabelige anerkendelse han egentlig havde fortjent. Og så vil jeg ikke sige mere om det – resten skal I selv læse.

Fluefælden er ikke en bestemmelsesnøgle til svirrefluer eller en entomologisk lærebog. Det er en bog om glæden ved natur, ved at være sig selv, ved at opdage og ved at blive et med sine omgivelser. Det er en fantastisk bog. Læs den!



Foto: Lars Thomas

De senest indberettede arter i Naturbasen: