Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

19. august 2014

Botanikkens krise i Danmark

Hans Øllgård skrev i en tråd, der egentlig handlede om variation i plantearten almindelig røllike www.fugleognatur.dk...show_message, følgende:

Politikerne (som sidder i (måske) bare én valgperiode) har afgjort (med eller mod en baggrund af viden), at botanik - især taksonomisk viden - er noget for amatører. Måske sammenlignes det med filateli. Jeg tror, at alle med bare lidt indsigt i botanik bliver klar over, at man ikke kan tjene til dagen og vejen ved at have et stort artskendskab og formidle det videre til en flok interesserede mennesker

Jeg tror nu ikke, at noget medlem af folketinget siden salig Morten Lange har haft en mening om hvor meget botanik, der skal være i biologistudiet endsige vidst hvad ”taxonomi” er. Men politikerne har gjort alt for at fremme sammenlægning af institutioner og læreanstalter, og de har medvirket til at beslutte, at forskningsmidlerne koncentreres på nogle få projekter, der er ”oppe i tiden”. I det spil har klassisk dyre- og (især) plantekendskab ikke en chance.

”Biologisk Institut” ved Københavns Universitet er et aggregat opstået ved sammenlægning af mange mindre institutter – i min studietid var der alene 4 institutter inden for botanik,og på studiets basisdel krævedes et kendskab til almindelige danske dyr og planter. Ved sammenlægninger vinder altid de discipliner, der kan skaffe flest penge. Biologisk Institut har nu fokus på medicinsk biokemi. Dyre- og plantekendskab er helt ude af studiet og betragtes, som du skriver, som en slags filateli for amatører – ”naturhistorie” er blevet et skældsord.

Zoologisk, Botanisk og Geologisk museum er slået sammen til Statens Naturhistorisk Museum, og her er der selvfølgelig intet forkert i naturhistorie. Men den traditionelle opdeling i delinstitutioner efter organismer (dyr, planter) er forladt til fordel for tema-afdelinger med smarte navne, og også her har botanikken trukket det korte strå og er nu kritisk truet. Det er SNM’s egen beslutning, men det er selvfølgelig affødt af et ønske om bedre at kunne tiltrække eksterne bevillinger (Det Fri Forskningsråd og andre fonde), og her gives midlerne overvejende til mega-projekter og ”stjerne-programmer”.

Botanik og plantefoskning i Danmark bliver nok aldrig et varmt politisk tema, men det ville alligevel hjælpe, hvis vælgerbefolkningen var mere skeptisk overfor alt det dagsaktuelle, popsmarte, og sensationelle. Men det er en kamp op ad bakke! - FinnR


De senest indberettede arter i Naturbasen: