Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Kristoffer Hullie
    Foto: Kristoffer Hullie
  • Fotograf: Karen Thomsen
    Foto: Karen Thomsen
  • Fotograf: Karen Thomsen
    Foto: Karen Thomsen

Atlas

: Glocianus punctiger overvåges i Atlasprojektet Danmarks Biller

Kendetegn

: En kompakt snudebille , mørkegrå med lyse flanker og en lys plet øverst på vingedækket. Oftest ses tilstedeværelsen som huller i bøtterne på afblomstrede mælkebøtter, lavet af larverne.
Glocianus punctiger
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Linda Kjær-Thomsen

Udbredelse

: Udbredt over hele landet, talrig i tætte populationer af mælkebøtter. Dens globale udbredelse strækker sig fra Europa til nordamerika, men ikke Asien.
Glocianus punctiger - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Normalt klækker de i starten af maj, når mælkebøtterne begynder at blomstre. i milde vintre og varme forår allerede i april. Man kan være heldig at se den voksne bille kravle op af stænglerne til blomsterne hele sommeren, ellers er det larverne man finder i bøtterne.

Tidsmæssig fordeling

af Glocianus punctiger baseret på Naturbasens observationer:
Glocianus punctiger - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Glocianus punctiger - månedlig fordeling

Biologi

: Allerede fra de første mælkebøtteknopper er ved at folde sig ud, og til den lukker sig for frømodning kan man se den lille punker kravle rundt og lægge 1-5 æg på blomsten. Ud kommer små hvide larver, som bor nede i "bøtten" og gnaver hul op til avnerne som er det mest energiholdige på planten.

Mangen en botaniker har fortvivlet hevet sig i håret, når de smukt pressede mælkebøtterblomster i herbariet var blevet hærget af en flok punkere.

Hver larve spiser 10-20 frø hver mens de vokser. De skifter frakken 2 gange undervejs og når mælkebøtten påny åbner sig for at lade vinden tage de resterende , nu fnuggede frø , kravler larverne sig ud og lader sig dumpe ned på jorden, hvor de forpupper sig i jorden.

Det er nu heller ikke alle der overlever forpupningen. Der er nemlig en lille metalgrøn snyltehveps, Entedon costalis, som også huserer i mælkebøtterne, og lægger sit eget lille æg i de små punctiger-larver. Her holder hvepselarven lav profil mens tigerdyret æder sig fed, og først når den er forpuppet går snylteren i gang med at æde sin vært. Og så venter den ellers til det bliver forår igen før den nyforvandlet flyver ud.

Men resten af punctigerne klækker efter ca 2 uger i puppen som den nye generation, som fortsætter så længe der er mælkebøtter. De overvintrer som voksne og er klar til en sæson mere. Men ikke endnu en vinter.

Levested

: Den voksne bille ses på blade og blomst af mælkebøtter, larverne i bøtten af blomsterne.
Litteratur brugt til denne beskrivelse

De senest indberettede arter i Naturbasen: