Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Hanne Bertelsen
    Foto: Hanne Bertelsen
  • Fotograf: Conny Bruun
    Foto: Conny Bruun
  • Fotograf: Conny Bruun
    Foto: Conny Bruun

Kendetegn

: Hatten er ofte meget stor med en diameter på 8-30 (-50) cm og ofte skævtstillet asymmetrisk i forhold til stokken; hatten er dækket af grove rødbrune til kakaobrune skæl på lædergul baggrund. Stokken er 3-6 x 3-5 cm, sjældnere lidt længere og væsentlig tykkere; den er ofte lidt udvidet ved basis. Stokkens farve er creme foroven og mørkere gråbrun forneden. Sjældnere kan den være næsten manglende. Porerne er 1-2 mm brede og ofte kantede og lidt radiært strakte. Porelaget er hvidligt-cremefarvet og nedløbende af stokken; ved tryk anløber det kakaobrunt efter nogen tid.

Arten har en kraftig lugt af vandmelon

Skællet Stilkporesvamp
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Bent Christiansen

Variation

: Der er meget stor variation i størrelse og tykkelse og længden af stokken og hvor asymmetrisk stokken er stillet i forhold til hatten. Nu og da finder man kæmpeeksemplarer med en hatdiameter på 40 cm eller mere.

Forveksling

: Især p.g.a. størrelsen er der få oplagte forvekslingsmuligheder. Foranderlig Stilkporesvamp har en hatdiameter på 2-7 cm og en næsten sort stok og meget mindre porer (2-4 pr. mm.). Andre stilkporesvampe, som f.eks. Forårs- hhv. Vinter-Stilkporesvamp er meget mindre og med tyndere stok og porer, som er mindre end 1 mm.

Skællet Kødpigsvamp (Sarcodon imbricatus (L.:Fr) P. Karst.)ligner ret meget af farve, størrelse og form, men det sporedannende lag har pigge (gråbrune til purpurbrune) og ikke porer; desuden gror den på jord og fortrinsvis i nåleskove.

Udbredelse

: Den er almindelig på passende substrat landet over.
Skællet Stilkporesvamp - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: April-september. En af de få større svampe, som typisk bryder frem om foråret.

Tidsmæssig fordeling

af Skællet Stilkporesvamp baseret på Naturbasens observationer:
Skællet Stilkporesvamp - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Skællet Stilkporesvamp - månedlig fordeling

Biologi

: Svampen er saprofyt og lever af at nedbryde dødt og levende løvtræsved. Den er hvidmulddanner (d.v.s. nedbryder også træets lignin).

De fleste finder den for sej til at have interesse som spisesvamp, men den er næppe direkte giftig.

Levested

: Levende og dødt løvtræsved af mange arter. Den findes ofte på syge og svækkede, men ikke døde træer og endnu ikke døde løvtræsstubbe.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Danske Storsvampe, redigeret af Jens H. Petersen og Jan Vesterholt (mange forfattere), Gyldendal 1990 i samarbejde med Foreningen til Svampekundskabens Fremme, ISBN 87-01-09932-9.

De Danske Svampenavne. Jens H. Petersen & Jan Vesterholt 2003

De senest indberettede arter i Naturbasen: