Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Anders  Østerby
    Foto: Anders Østerby
  • Fotograf: Anders Søgaard
    Foto: Anders Søgaard
  • Fotograf: Lars Pedersen
    Foto: Lars Pedersen

Kendetegn

: Længde 15-16 cm, vingefang 37-41 cm. Mindre end Stor Stormsvale med kortere, mere runde og mere stift holdte vinger og kortere, lige afskåret hale. Ser på afstand helt sort ud, bortset fra den kridhvide overgump (der strækker sig ned på siderne) – og når den samtidig blot er på størrelse med en Bysvale, kan den sagtens minde om denne. På nærmere hold ses et artskarakteristisk hvidt bånd på undervingen og nogle gange et smalt hvidt bånd langs de store armdækfjers spidser.

Flugtbanen er ret lige, flyver tæt på vandoverfladen med hurtige, flagermuseagtige vingeslag afbrudt af korte glid. Har mere konstant vingeaktivitet end Stor Stormsvale, ikke i så høj grad med dennes ”glideture” og skift i retning og hastighed.

Følger skibe og tiltrækkes af fiskerbåde.

Svalenavnet har de fået på grund af deres lighed med disse fugle, først og fremmest i udseendet, men til dels også i deres flyvemåde. Forskellene fra svalerne er, rent bortset fra slægtskabsforholdet, dog betydelige. Stormsvalerne opholder sig det meste af deres tid på havet, hvor de lever af fisk. De flyver lavt over vandet med hængende ben, der fungerer som en slags balanceredskaber, når de pludselig bremser op for at snappe en fisk, et krebsdyr eller et bløddyr. I stormvejr følger de vandoverfladen i alle dens bevægelser fra bølgetop til –dal, og i roligt vejr kredser og svæver de rundt over steder med rigelige fødeemner og berører vandfladen med fødderne.

Stemme: Fra redehullet høres serier af spindende ”oarrr”, afbrudt af høje, hikkende lyde.

Lille Stormsvale
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Anders Søgaard

Forveksling

: Stor Stormsvale - er lysere gråbrun-tonet med længere, mere vinklede vinger, kløftet hale og tydeligt lyst felt på overvingen (dette ses på op til 2-300 meters afstand) Har desuden smallere hvid overgump og rent mørk undervinge.

Udbredelse

: Færøerne huser ca. 250.000 par, mens Island tegner sig for mellem 50.000 og 100.000 par. Langs Norges nordvestlige kyster yngler mellem 1.000 og 10.000 par. Yngler desuden i Storbritannien, Irland, Frankrig samt den vestlige del af Middelhavet.
Lille Stormsvale - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: I danske farvande er den en sjælden gæst - ses næsten udelukkende i perioden midt i september til sidst i oktober, og i ganske få eksemplarer. Fortrinsvis ved vestkysten i forbindelse med kraftig pålandsvind.

Trækker straks efter yngletiden mod syd langs Europas og Afrikas kyster til overvintringsområder vest for Sydafrika.

Tidsmæssig fordeling

af Lille Stormsvale baseret på Naturbasens observationer:
Lille Stormsvale - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Lille Stormsvale - månedlig fordeling

Biologi

: Yngler første gang 4-5 år gammel og danner par for livet. Ruger i kolonier på mindre klippeøer, hvor rederne placeres i klippesprækker og under sten. Fuglene besøger kun ynglepladsen om natten.

Lægger kun ét æg, sent i juni eller i juli. Det udruges af magerne i fællesskab på 40 døgn. De afløser i gennemsnit hinanden hver tredje nat. Ungerne forlader reden sidst i oktober/november i en alder af ca. 65 dage.

Lever mest af fisk (småsild), små blæksprutter og små krebsdyr.

Levested

: Yngler i Nordatlanten og det vestlige Middelhav, talrigst i det vestlige Irland, nordvestlige Skotland og på Færøerne.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Fugle i felten v/Mullarney m.fl., L&R 2004.

Nordens Fugle v/Génsbøl, Gyldendal 2006.

De senest indberettede arter i Naturbasen: