Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
14. oktober 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Anthonomus pedicularius (Anthonomus pedicularius)
Foto: Andreas Boe

Galleri:
Seneste billeder | imago | larver | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Anthonomus pedicularius (Anthonomus pedicularius)
Foto: Christian Sørensen


Foto/billede af Anthonomus pedicularius (Anthonomus pedicularius)
Foto: Carsten E.


Foto/billede af Anthonomus pedicularius (Anthonomus pedicularius)
Foto: Elisabeth SiegelAnthonomus pedicularius

Anthonomus pedicularius (læst 322 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Biller (Coleoptera)
Familie: Snudebiller (Curculionidae)

Kendetegn: Længde: 2,8-3,5 mm fra øjnenes forrand til dækvingespidsen. Kroppen er rødlig med spredt gullig og hvid behåring, på dækvingerne med et lyst, tæt behåret tværbånd bag midten, som næsten er lige. Benene og følehornene er rødlige, sidstnævnte ofte mørkere mod spidsen.

Alle lår har på undersiden en tand, forlårenes tand er kraftig, mellem- og baglårenes tand er fin. Forskinnebenenes inderside er i den inderste halvdel svagt indbuet. Snuden er tydeligt krummet. Øjnene er stærkt hvælvede og meget udstående. Pronotum er bredere end langt, bagtil næppe tilsmalnet, fortil ret kraftigt tilsmalnet. Pronotums sider er svagt rundede. Dækvingerne er bag skuldrene lidt udvidede og har ret kraftige punktstriber.

Forveksling: Ligner meget Anthonomus conspersus, men den er lidt mindre (2,5-3 mm) og dækvingernes hvide tværbånd er mere spredt behåret og ikke lige så tydeligt markeret. Desuden lever arten på Almindelig Røn.

Anthonomus bituberculatus er en anden oplagt forvekslingsmulighed. Den kan adskilles ved at have kraftigere tand på forlårene og ved at mangle baglårenes tand. Desuden er skinnebenene i inderste halvdel tydeligere indbuet end hos A. pedicularius, snuden er slankere og øjnene er fortil fladere, udadtil stærkt hvælvede (se figur 148 på siden her: - se linket HER ). Endelig har pronotum stærkere rundede sider end hos A. pedicularius. Den lever i øvrigt på Almindelig Hæg, og de to arter vil derfor under normale omstændigheder ikke træffes de samme steder.

Anthonomus ulmi ligner også, men har svagere hvælvede øjne (se ovenstående figur 148 hvor arten kaldes inversus). Også hos denne art er forlårenes tand kraftigere end hos A. pedicularius og forskinnebenene tydeligere indbuet i inderste halvdel. Den er primært tilknyttet Elm, men kan også findes på Hvidtjørn.

Se også siden her, hvor der er gode fotos af de ovennævnte arter og adskillelseskaraktererne: - se linket HER

Biologi: Den lever på Hvidtjørn (men skal angiveligt også kunne leve på æble- og pæretræer), hvor larven lever i blomsterknopperne. Blomsterknopperne falder til jorden, hvor larverne er i stand til at få knopperne til at hoppe, hvis de forstyrres. Forpupningen finder sted i juni og den nye generation kommer frem sidst i juni.

Levested: Skovbryn, overdrev og andre steder med hvidtjørn.

Udbredelse: Arten er fundet i alle dele af landet og er almindelig.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Anthonomus pedicularius.

Hvornår ses den? Primært april-juli.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Mathias Holm d. 07-04-2019. Beskrivelsen er senest redigeret af Mathias Holm d. 08-04-2019.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Victor Hansen, 1968: Danmarks Fauna 69 - Biller XXI. Snudebiller

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator