Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
19. september 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Stor Gæsterovbille (Lomechusoides strumosus)
Foto: Hjalte Kjærby

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd


Stor Gæsterovbille

Lomechusoides strumosus (læst 536 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Biller (Coleoptera)
Familie: Rovbiller (Staphylinidae)

Kendetegn: Lomechusoides strumosus er en myrmekofil ("myreelskende") rovbille, der måler 5-6 mm. Billen er relativt bred med en flad overside og hvælvet underside. Bagkrop og dækvinger er rødbrune, hoved og pronotum lidt mørkere. Hovedet har forrest en bred fure. Første antenneled er betydeligt bredere end resten af antennen. Benene relativt kraftige. På forreste halvdel af bagkroppen findes en række gullige hårduske på leddenes bagrand og sider, der spiller en vigtig rolle i interaktioner med artens vært, Blodrød Rovmyre (Formica sanguinea). Lignende duske findes på billens lår.

Forveksling: Slægten Lomechusa (2 danske arter) kan minde ganske meget om Lomechusoides. Her er pronotums baghjørner dog betydeligt mere tilspidsede, benene er meget tyndere og uden hårduske, og på bagkroppen er de gullige hårduske begrænset til bagkropsleddenes sider. Derudover er Lomechusoides generelt et noget større og kraftigere dyr. Lomechusa er ligesom Lomechusoides en avanceret myrmekofil slægt, men i stedet for at have en enkelt vært skifter de mellem to:

Lomechusa emarginata overvintrer hos forskellige arter af Stikmyre (Myrmica) fra efterår til forår, mens den yngler hos Sort Slavemyre (Formica fusca).

Lomechusa paradoxa lever også hos Myrmica uden for yngletiden, og yngler hos Rød Slavemyre (Formica rufibarbis) og Brun Slavemyre (Formica cunicularia), sjældnere hos Sort Slavemyre.

Lomechusa pubicollis er ikke truffet i Danmark endnu, men er kendt fra vores nabolande. Den overvintrer hos Myrmica-arter, og yngler hos forskellige arter af skovmyrer.

Det skal bemærkes, at Lomechusoides strumosus i ældre litteratur hed Lomechusa strumosa, og at den slægt der i dag hedder Lomechusa hed Atemeles.

Hos Blodrød Rovmyre findes også rovbillen Dinarda dentata, der dog ikke ligner Lomechusoides synderlig meget.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Almindelig Gæsterovbille, Dinarda dentata

Biologi: Lomechusoides strumosus er en yderst avanceret myrmekofil, der er knyttet til Blodrød Rovmyre (Formica sanguinea) - se linket HER. Artens adfærd er blevet ret godt undersøgt i fangenskab.

For at få adgang til et myrebo skal L. strumosus først adopteres af en arbejder fra kolonien. Første møde mellem bille og myre er ofte aggressivt, men fra særlige kirtler ("appeasement glands") omkring bagkropsspidsen og i mindre grad hårduskene på billens lår, udskilles stoffer som myren slikker af. Mens dette sker berører billen myrens hoved med sine antenner. Efter lidt tid giver billen myren adgang til hårduskene forrest på bagkroppen, hvor de såkaldte adoptionskirtler findes. Myren griber fat i hårduskene, og bærer billen hjem til kolonien. Det menes at disse kirtler imiterer en myrelarves feromoner, og myren narres altså til at tro at billen er en af koloniens egne larver.

Billerne yngler i myreboet henover sommeren. Både de voksne biller og deres larver fodres af myrerne ved trophallaxis (mund-til-mund overførsel), præcis som myrerne fodrer hindanden. Derudover lever billen også af myrernes æg og larver.

I løbet af efteråret klækkes den nye generation af L. strumosus, og mange af dem emigrerer til nye bo af Blodrød Rovmyre det følgende forår for at undgå indavl. Nogle emigrerer også umiddelbart efter parringen, og lægger æg i en helt tredje koloni.

Levested: Arten er hos os udelukkende fundet hos Blodrød Rovmyre, der lever i sandede egne som plantager, heder, klitter og overdrev.

I udlandet skulle arten undtagelsesvist være fundet hos Rød Skovmyre (Formica rufa)

Udbredelse: Arten er kun truffet få gange i Danmark, og de fleste fund er fra Nordsjælland (Holte, Teglstrup Hegn, Tisvilde Hegn). Derudover er den kendt fra Tingskov i Nordjylland.

Taget værtsmyrens udbredelse og billens skjulte levevis i betragtning er det dog sandsynligt, at den er noget overset.

Blodrød Rovmyre er relativt udbredt i Jyllands sandede egne og i Nordsjælland, og forekommer sjældent eller sparsomt i resten af landet.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Stor Gæsterovbille.

Hvornår ses den? Billerne kan findes hos deres værtsmyre året rundt. Larverne ses i juni-juli, pupperne i juli-september.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Hjalte Kjærby d. 10-01-2019. Beskrivelsen er senest redigeret af Hjalte Kjærby d. 16-08-2019.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Hölldobler, Kwapich, Haight. 2018. "Behavior and exocrine glands in the myrmecophilous beetle Lomechusoides strumosus" - se linket HER

Hansen, Victor. 1954 "Danmarks Fauna bind 59, Rovbiller 3. del". Gads Forlag.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator