Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
24. juni 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Løvskimmelbille (Cortinicara gibbosa)
Foto: Morten Kofoed-Hansen

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Løvskimmelbille (Cortinicara gibbosa)
Foto: Jonas Ravn Jensen


Foto/billede af Løvskimmelbille (Cortinicara gibbosa)
Foto: Ole Bidstrup


Foto/billede af Løvskimmelbille (Cortinicara gibbosa)
Foto: Brian Willum PetersenLøvskimmelbille

Cortinicara gibbosa (læst 189 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Biller (Coleoptera)
Familie: Skimmelbiller (Latridiidae)

Kendetegn: Længde: 1-1,4 mm. Kroppen er rødbrun eller gulbrun. Benene og følehornene er rødlige.

Følehornskøllen er 3-leddet, 9. følehornsled er næppe længere end bredt. Bagføddernes 1. led er meget længere end 2. led. Hovedet er kraftigt punkteret, punkturen er ikke finere end pronotums. Tindingerne er meget korte og utydelige.

Pronotum er smalt, kun ca. 1/4 bredere end langt, og har en ret svag og lille rodgrube ved midten. Det bredeste sted falder på midten eller lidt foran midten. Punkturen er ret kraftig.

Scutellum er noget tværbredt. Dækvingerne er tilsammen mindst 2/3 bredere end pronotum. Punktstriberne er kraftige og stribemellemrummene har en fin punktrække. Dækvingernes bagrand er ikke indbugtet ved sømmen. Sømspidsen er afrundet. 1. bugled har ikke lårlinjer

Forveksling: Der er en del lignende arter, men den kan adskilles fra de fleste af disse (alle Corticarina-arter) ved hovedets kraftige punktur, som ikke er finere end pronotums.

Corticarina similata ligner rigtig meget, men den har meget fin punktur på hovedet. Denne karakter bør altid undersøges under artsbestemmelsen, da de øvrige karakterer er vage og svære at vurdere uden sammenligningsmateriale. Den har typisk lidt bredere pronotum med lidt finere punktur, lidt dybere rodgrube på pronotum, finere punktrække på dækvingernes stribemellemrum og lidt kortere fødder med bredere 1. led. Desuden har den ofte fint tandformet fremstående pronotumbaghjørner.

Corticarina lambiana ligner også meget, men den har lidt bredere pronotum og kortere dækvinger. Den er desuden større, idet den måler 1,4-1,6 mm. Den er meget sjælden i Danmark og kun fundet i Nordjylland.

Corticarina minuta og truncatella kan ligne ved første øjekast, men hos disse er pronotum væsentligt bredere, mindst 1/2 gang bredere end langt.

Vores 3 Melanophthalma-arter ligner også en hel del, idet de også har smalt pronotum og ret kraftig punktur på hovedet. De adskilles ved at have meget bredere scutellum og svagt indbugtet dækvingebagrand ved sømspidsen. Sømspidsen er skarp, mens den hos Løvskimmelbille er afrundet. Dækvingernes bagrand skal ses direkte bagfra, for at kunne se de to sidstnævnte karakterer (se fig. 9 på siden her: - se linket HER ). Derudover har 1. bugled på hver side en skråt bagudrettet lårlinje, startende fra baghoftens inderside.

Biologi: Kan findes i dødt plantemateriale, f.eks. i løv eller planteaffald. Den kan også findes på løv af levende træer samt i urtevegetation.

Levested: Skove, haver, parker mm.

Udbredelse: Arten er meget almindelig og kendt fra alle dele af landet.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Løvskimmelbille.

Hvornår ses den? Året rundt.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Mathias Holm d. 03-04-2019. Beskrivelsen er senest redigeret af Mathias Holm d. 06-04-2019.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Victor Hansen, 1951: Danmarks Fauna 56 - Biller XIV. Clavicornia 2. del og Bostrychoidea

coleo-net.de:

- se linket HER

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator