Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
24. juni 2018
 

FelthåndbogenFoto/billede af Cantharis lateralis (Cantharis lateralis)
Foto: Andreas Boe

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Cantharis lateralis (Cantharis lateralis)
Foto: Yvonne Engmann


Foto/billede af Cantharis lateralis (Cantharis lateralis)
Foto: Yvonne Engmann


Foto/billede af Cantharis lateralis (Cantharis lateralis)
Foto: Finn KroneCantharis lateralis

Cantharis lateralis (læst 996 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Biller (Coleoptera)
Familie: Blødvinger (Cantharidae)

Kendetegn: Længde: 5-7 mm. Følehornene er rødgule og hovedet er fortil rødligt, bagtil sort. Pronotum er ensfarvet rødt og formen relativt firkantet, oftest svagt tilsmalnet bagud. Dækvingerne er sorte med behåring der dels er nedliggende og silkeglinsende og dels længere og opstående. Behåringen gør at dækvingerne fremstår mat grå. Benene er overvejende rødgule, men bagskinnebenene har centralt et sort bånd.

Variation: Pronotum kan sjældent have to sorte midtpletter. Bagskinnebenenes sorte bånd er varierende i udstrækning og kan i nogle tilfælde være utydelig eller muligvis mangle helt.

Forveksling: Arten er ret karakteristisk med det røde og meget firkantede pronotum, de tydeligt matgrå dækvinger samt de rødgule ben med bånd på bagskinnebenene, men kan måske forveksles med eksemplarer af Cantharis nigricans med svag midtplet på pronotum. C. nigricans adskiller sig dog fra lateralis ved at pronotum er tilsmalnet forud samt at pronotums sider er mere rundede og bredt afsatte. Desuden har nigricans oftest sorte baglårsspidser og i større udstrækning sorte bagskinneben.

Cantharis nigra og flavilabris kan måske også forveksles, men adskilles begge ved, at pronotum er tilsmalnet fremefter med mere rundede sider og at benene er ensfarvede rødgule. C. nigra adskilles yderligere ved det gule scutellum.

Cantharlis pellucida adskilles ligeledes ved den anderledes pronotumform samt de oftest helt sorte bagskinneben. Desuden er den meget større og måler 11-14 mm

I felthåndbogen kan du læse mere om: Cantharis nigricans, Cantharis pellucida

Biologi: Blødvinger tilbringer vinteren som store larver - sneorm - som gerne træffes oven på sneen i milde perioder, formentlig fordi det er en let fremkommelig vandringsvej. Larverne såvel som de voksne lever som rovdyr.

De voksne biller flyver tungt og er ganske lette at fange. De tilbringer megen tid i f.eks. skærmblomster, hvor de går på jagt og parrer sig.

Levested: Den angives især at leve strandnært, f.eks. på strandenge og strandsumpe, men udbredelseskortet her på siden afslører tydeligt at den også sagtens kan findes langt inde i landet.

Træffes ofte på skærmblomster.

Udbredelse: Arten er fundet i alle landsdele og forekommer hist og her. I Vestjylland er arten dog ikke set efter 1960.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Cantharis lateralis.

Hvornår ses den? Ses juni-juli med størst antal observationer omkring månedsskiftet.

Status: Arten findes hist og her i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Mathias Holm d. 29-06-2017. Beskrivelsen er senest redigeret af Mathias Holm d. 30-06-2017.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Viktor Hansen, 1938: Danmarks Fauna 44 - Biller X. Blødvinger, klannere m.m.

Biologi-afsnittet er kopieret fra felthåndbogen:

- se linket HER

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator