Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
19. september 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Ertsfarvet Guldbille (Chrysolina brunsvicensis)
Foto: Erik Nielsen

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Ertsfarvet Guldbille (Chrysolina brunsvicensis)
Foto: Karin Freilev


Foto/billede af Ertsfarvet Guldbille (Chrysolina brunsvicensis)
Foto: Mogens Skov Andersen


Foto/billede af Ertsfarvet Guldbille (Chrysolina brunsvicensis)
Foto: Mogens Skov AndersenErtsfarvet Guldbille

Chrysolina brunsvicensis (læst 2000 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Biller (Coleoptera)
Familie: Bladbiller (Chrysomelidae)

Kendetegn: Længde: 5-6 mm. Oversiden er blank med kobberfarvet metalskær. Hovedet, og i nogle tilfælde også pronotum, har mere grønligt metalskær. Følehornene er mørke, med undtagelse af de 3 eller 4 inderste led som er rødlige. Pronotums punktur er fin og ret tæt. Pronotum har bagtil dybe og tydeligt afgrænsede siderandfurer, og i forlængelse af disse et groft punkteret indtryk. Dækvingernes punktur består af regelmæssige punktrækker med tætstillede punkter, som bliver svagere eller udvisket mod spidsen. Mellem punktrækkerne er der uregelmæssig punktur der er finere og ret tæt.

Variation: Pronotums metalskær varierer fra at være kobberfarvet til grønt

Forveksling: Oftest vil forveksling ske med den almindelige Chrysolina varians, da de ligner hinanden en hel del i farve og form. C. varians adskilles dog let fra brunsvicensis ved dækvingernes uregelmæssige punktur uden punktrækker. Desuden mangler varians siderandfurer og har i stedet blot et groft punkteret indtryk nær sideranden.

To meget sjældne arter, Chrysolina hyperici og quadrigemina, vil muligvis kunne forveksles. De adskilles begge ved at have sort eller næsten sort overside på første følehornsled og generelt mørkere følehorn end brunsvicensis. Desuden har især hyperici tydeligt mere adskilte punkter på dækvingernes indre punktrækker. I øvrigt er C. quadrigemina er normalt helt metalblå i modsætning til brunsvicensis som i hvert fald har kobberfarvede dækvinger.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Chrysolina varians

Biologi: Lever på arter af perikon (Hypericum sp.), formentlig især Prikbladet perikon og Lådden perikon. Larven sidder frit fremme på foderplanten hvor den lever af plantens blade. Forpupningen sker i jorden.

Levested: Lysåbne lokaliteter med perikon, f.eks. overdrev, skovlysninger og åbne skovveje.

Udbredelse: Fundet i alle landsdele pånær Nordvestjylland, Nordvestsjælland og Bornholm. På Nordøstsjælland er arten ikke fundet efter 1900. Arten er sjælden og lokal i Danmark. I de senere år er den dog fundet på en række nye lokaliteter i Jylland.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Ertsfarvet Guldbille.

Hvornår ses den? Juni-oktober. Mest talrig i efteråret.

Status: Arten er relativt sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Mathias Holm d. 17-10-2017. Beskrivelsen er senest redigeret af Mathias Holm d. 24-10-2018.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Hansen, Victor, 1927. Danmarks Fauna 31 Biller VII. Bladbiller og Bønnebiller. G. E. C. Gads forlag, København.
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator