Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
25. marts 2018
 

FelthåndbogenFoto/billede af Løvetandsspinder (Lemonia dumi)
Foto: Arne Larsen

Galleri:
Seneste billeder | id-billeder | situationer/adfærd
Figur 1. Tyske eksemplarer af Løvetandsspinder, Lemonia dumi - i parring. Foto: Erik Steen Larsen.

Løvetandsspinder

Lemonia dumi (læst 1818 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Sommerfugle (Lepidoptera)
Familie: Brahmaeidae (Brahmaeidae)

Kendetegn: Vingefang: 43-47 mm. For- og bagkrop er dækket af et tykt lag gult "pels". Grundfarven på vingerne, som er halvgennemsigtige, er brun-sort. På begge vingepar løber et bredt, flødefarvet, ujævnt bånd. På forvingerne er der desuden en ringplet (også flødefarvet), og bagvingesømmet består af en flødefarvet bræmme.

Variation: Båndene, ringmærket og bagvingesømmet, som normalt er flødefarvede, kan både være gullige og (en sjælden gang) hvide.

Forveksling: Dumi har så karakteristisk et udseende, at den ikke er til at tage fejl af.

Biologi: Imago kommer undertiden til lyslokning.

Om efteråret, omkring middagstid (og kun i solskin), flyver hannerne rundt på jagt efter hunnerne. Hunnerne sidder lavt i vegetationen, ikke lagt fra dér hvor de selv klækkede fra puppen, og udsender feromonstoffer for at tiltrække hannerne. Hannerne følger feromonduftsporene i luften, og finder derved frem til hunnerne. Herefter indledes parringen. Om eftermiddagen lægger hunnerne deres æg på foderplanterne, som er løvetand (mælkebøtte) og høgeurt. Larverne er store, og så dvaske, at det ofte kan være svært at vurdere om de er levende eller ej. Om sommeren kan de findes med en god lommelygte eller pandelampe, på foderplanterne.

Levested: Den sidste danske lokalitet er en blanding af overdrev og hede.

Udbredelse: Arten er tidligere fundet flere steder i Jylland og på Bornholm. Den er fundet mange steder på Tisvilde-egnen i Nordøstsjælland, og det er da også her, at den sidste danske lokalitet er, nemlig Melby Overdrev, hvor den siden 40erne har haft sin danske "højborg". Imidlertid er den nu også ved at forsvinde derfra, og dermed uddø helt fra Danmark. Der er i 2004, 2006 og 2008 blevet fundet enkelteksemplarer på lokaliteten, men siden 2008 har man frygtet at den var uddøet fra Danmark. Imidlertid blev to hanner set på Melby Overdrev i oktober 2012.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Løvetandsspinder.

Hvornår ses den? Flyvetiden er fra sidst i september til først i oktober. Larverne kan findes i maj-juli.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Magnus Vest Hebsgaard d. 27-02-2013. Beskrivelsen er senest redigeret af Magnus Vest Hebsgaard d. 02-03-2013.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Michael Fibiger & Morten Top-Jensen: Danmarks Sommerfugle, 2009.

Per Stadel Nielsen: Den lille Grå, 2000.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator